Az ágyból felkelő hajak országa

qrf

Vendégem még a vírus előtt Japánban járt. Kértem, ha teheti, hozzon nekem hajas újságot. Roland annyira kedves volt, hogy mivel újságárusnál nem talált ilyesmit, addig járta a könyvesboltokat, míg talált nekem egy kétkötetes, enciklopédikus igényű hajkatalógust. Az egyiket nők, a másikat férfiak számára állították össze, hajhossz szerinti csoportosításban (nők: rövid, bob(!) , közép, hosszú, férfiak: nagyon rövid, közepesen hosszú, rövid).

Feltűnő, bár nem meglepő, hogy a japánok, akiknek genetikailag szépséges fényű, fejre simuló, sötét, egyenes hajuk van, a nagy és lazább textúrához, a puha vágáshoz és a szikkadtabb hajszínekhez vonzódnak, előnyben részesítik a hullámot, vagyis a matt, összeborzolt hatást szeretik. A katalógus modelljei – szerintem 20 évesnél egyik sem több – őszibarackokba öltött, délutáni alvásból ébredő, csodálkozó tekintetű óvodásokhoz hasonlítanak. Úgy látszik, náluk nem a “dögösség”, a harsányság, a dominancia a vonzerő kulcsa, hanem a finomság, a fiatalság, annak viszont tökéletes, már-már piperkőc megvalósítása. A női és a férfi frizurák karaktere sem különbözik markánsan.

Míg a női frizurákban – nagyon tetszenek, a rövidek is, karakteresek és rafináltak – nincs uniszex jelleg, a fiúhajak bennem androgün érzetet keltenek. Lehet, hogy ez csupán a genetikusan adott szőrtelenségnek és a wagner-i alkatok hiányának köszönhető, vagy az ápoltságnak azon foka miatt van, amellyel férfiak esetében nálunk Magyarországon alig, vagy ha igen, akkor is inkább valami macsósított – feltűnően drága napszemüvegek,mmég drág@bb autóból kiszálló, két számmal kisebb zakóba kényszerített, vagy szoláriumbarna, kigyúrt, fogfehérített, odőrlengte- verzióban szoktam találkozni. A japán hajtrendet jellemző ártatlanság-kultuszban van valami bizarr, de ízléstelennek semmiképp nem mondható. Annak idején a fodrászvizsgámra egyik modellemnek magam is egy derekasan puhított japán divatfrizurát választottam, a bobokat legjobban a távol-keleti fodrászoktól szeretem tanulni, és a tartóshullámot is egészen speciálisan csinálják, mert valóban hullámot állítanak elő, nem göndörséget.

A katalógis sorszámmal ellátott frizuráihoz tartozó információk a következők:
fotó szemből, profilból, hátulról,
arcformák, amelyekhez a frizura ajánlható, textúra (kemény, normál, puha),
frizurához ideális hajmennyiség (sok, átlagos, kevés),
tartóshullám szükséges vagy nem,
elkészítési idő és ár.

IMG_20200528_115951

A 035-ös sorszámú férfi frizurát például bármelyik arcformához ajánlják, 120 perc elkészíteni és 15. 000 jen (kB. 45. 000 Ft) az ára. Látva, hogy a fiam, aki tavaly nyári ultrarövid haját növeszti hónapok óta és nem néz ki 45.000 Ft-tal rosszabbul, mint a mellékelt képen látható fiatalember, gondoltam, szólok férfi vendégeimnek, hogy a karanténnal nagyot lehet spórolni. Érdemes a Robinson-hajból valami új stílust kipróbálni. Én mindenesetre nagyon várom már, hogy dolgozzak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s