Csavard a fejedre

beatrix-ost-fashion-icon-advanced-style

Ígértem, hogy nyughatatlan vendégeimet megtanítom néhány, otthon is komolyabb kockázat nélkül elvégezhető hajvágási trükkre. (Hajfestéshez nem adok tippeket, minden rajta van a dobozon, ja hogy milyen színt kéne választani, ez bonyolult kérdés, a lényeg, hogy maradjon a legutóbbi, váltani nem most kellene, mert abból könnyen baj lehet.) Mielőtt bárki kezébe venné a háztartási ollót vagy az ecsetet, szeretnék nőtársaim figyelmébe ajánlani egy nagyszerű, kreatív, környezetkímélő, olcsó és fájdalommentes megoldást a formáját vesztő és színét lenövő frizura kezelésére. Ez a fejre csavart kendő, amely formában, anyagban és színben végtelen változatban létezik.
A turbán az ókor óta trendi. Eredendően uralkodói fejdísz volt vagy vallási vezetők hordták, de ahogy minden, idővel ez is alászállt a nép közé. Keleti gyökerei miatt itt Európában a más népekre nyitott, az egzotizmus iránt fogékony korokban – reneszánsz, felvilágosodás, szecesszió – különösen lelkesedtek érte. Az ikonikus nők pedig – Hollywood óta pláne – mindig megtalálták. Egyszerűen azért, mert merész súlyt ad a tekintetnek, egyéniségről és ízlésről is árulkodóbb.

1283759-1x2
A divatnak – a tömegkultúrának – olyan a természete, hogy felszív, eredeti jelentőségéről, megkülönböztető értékétől megfosztva vegyít és kommerszializál bármely az ember egyéni vagy közösségi megjelenésére vonatkozó megnyilvánulást, földrajzi, időbeli és egyéb korlátoktól eltekintve, hagyományokat zanzásítva. Így napjainkban az haute couture és az utcai divat, azon belül pedig szinte minden stílus (etno, minimál, alternatív, sportos stb.) variálja a hajkendőt.

Gucci-headgear-inline

Bár a fej betakarásának és a haj elrejtésének higiéniai előnyei is vannak, és ez most járvány időben egyáltalán nem mellékes, itt mégis esztétikai élvezeti értékére szeretném felhívni a figyelmet.

Vegyük elő színes kendőinket, és a tükör előtt próbálgassuk, melyik fazon, szín, megkötési mód áll jól nekünk. Hol érdemes az arcunkat, fejformánkat hangsúlyozni vagy éppen ellensúlyozni? Dekorálhatjuk brossal, gyöngyökkel,masnival, textilvirágokkal és kombinálhatjuk sminkkel, napszemüveggel, fülbevalóval.

Turbánt, csavart hajpántot csupán megkötni, de varrni is lehet.

Hogy a turbán kulturális kisajátítás-e vagy sem, mindenki eldöntheti. Szerintem nem az, csupán egy viseletdarab: forma, amelyet mindenki maga tölt meg tartalommal. (Vigyázzunk, ha túl rigorózusak vagyunk, alaposan kiüríthetjük ruhatárunkat, háztartásunkat, egész életünket. Nézzetek Monthy Pythont! )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s