Mimi kertje

 

Egy időben gyűjtöttem a kertekről szóló könyveket. Máig kedvencem Patricia Beucher Lusták kertje című munkája. A címválasztás ügyes marketing fogás, de félre ne értse senki: olyan kert nem létezik, amelyikben nem kell dolgozni. A kényelmesség inkább lazaságként értendő: hagyd, hogy a kerted is alakítsa magát, vedd észre a természet ötleteit!  Az artisztikus kialakítású parkokat, tematikusan rendezett növénycsoportokat, mini japán kerteket csodálom, de nincs nagyobb boldogság számomra, mint amikor azt látom, hogy a kúpvirág mellett krumpli nő, hátmég ha felfedezek egy  elszáradt paradicsomhajtásokkal megrakott talicskát vagy egy fának támasztott gereblyét az ágyások között.Olyan kertek után sóvárgok legjobban, amelyekben vannak felszámolt és éppen pihenő üres foltok, amelyekben hagyják látni az elnyílást, amelyekben látszik a kertész csizmájának a nyoma.  Mert ha a kert letisztult, hibátlan műremek, akkor kordont kívánok köré és csendes áhítatot. Én viszont inkább szeretem, ha a saját jelenlétem is szerves része a kertnek, az érzést, hogy azt a bizonyos gereblyét akár én is támaszthattam volna a fának.

Az alsópáhoki Kolping Hotel parkjának egyik félreeső szegletében található Mimi kertje. Mimi egy víziló, Bobó felesége, aki szeret kertészkedni, és erre még a kis Pikkó születése óta is jut ideje. (Ebben a családi szállodában és élményparkban, ahol a gyerekek körül forog a világ, Bobóország a keretsztori, amely amennyire infantilisnek hangzik, annyira igényesen és sokrétűen lett kidolgozva.)

Szóval Mimi kertje a kedvenc helyem Bobóországban. Egy vénséges vén almafa áll a közepén, fapallókkal szegélyezett ágyásokban virágok, gyógynövények, fűszerek, konyhakerti növények nőnek, az ágyások között mulcsozott ösvények vezetnek. A kerthez tartozik öntözőberendezés, komposztáló, szerszámos kamra és egy újrahasznosított raklapokból épített, napernyős kiülő rész, ahol a kertben munkálkodók és bámészkodók megpihenhetnek. Mimi kertje tehát szerencsésen megkapta az építéséhez és fenntartásához szükséges alapokat, amelyek hiányában a kertészkedés kínlódás volna kertnek és kertésznek egyaránt. Terem itt paradicsom, hagyma, tök, padlizsán krumpli, batáta, paprika, bab, zeller, cékla, kukorica, uborka, és vannak saláta- és káposztafélék, különböző répák, a gyógy- és fűszernövényekből zsálya, bazsalikom, tárkony, lestyán, oregánó, borsikafű, kapor, snidling, levedula, körömvirág. A virágokat és a termést az étteremben díszítéshez felhasználják, de a kert elsősorban pedagógiai céllal készült a szálloda vendégei számára,  hogy a gyerekek ne csak a tányérban ismerjék fel a sárgarépát, de a kertművelés szépsége és öröme is megérintse őket.


 

 

dav

dav

dav

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s