Ujjamra akadt

A balesetemből fakadó mélabúmban kitettem egy posztot arról, hogy kilenc ujjal is végezhető távmunkát keresek, aki tud ilyet, szóljon. Ismerőseim kedves buzgalmából jöttek is az ajánlatok, melyek közül a két legkülönlegesebb az volt, hogy áruljak afrodiziákumot, illetve jelentkezzek Enyedi Ildikó készülő filmjének casting-jára, ahol Magyarországon élő, németül és franciául anyanyelvi szinten beszélő színészeket és amatőröket keresnek. Anyanyelvi szinten sajnos csak magyarul beszélek, az afrodiziákumból azért rendeltem egy tesztadagot. A feleségem története – ez lesz az új film – viszont ráébresztett arra, hogy nekem teljesen kimaradt Füst Milán, semmit nem olvastam tőle, már a nevével se tudtam soha mit kezdeni. Ám mivel engem bárki feleségének a története érdekel, elkezdtem olvasni a könyvet.
„Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem” – ezzel a mondattal kezdődik a regény , majd utána 350 oldalon keresztül boncolgatja Störr kapitány egyes szám első személyben a feleségével, Lizzy-vel való kapcsolatát. Körülbelül az első harminc oldal után – a kivételesen egyedi szöveget érzékelve – felfüggesztettem az olvasást és képeket kezdtem keresni Füst Milánról az interneten, meg arról, hogy volt-e felesége, s ha igen, az a nő milyen volt. Mert az elbeszélői hang – ezt semmilyen irodalomtanítás nem tudja kiverni belőlem – mindig felkelti bennem az író személye iránt is az érdeklődést. Füst Milán ráadásul maga adta fel a ladbát kutakodásomhoz, mert a regény elé vetett önéletrajzát, amelyet eredetileg a francia, Gallimard-féle kiadás elé írt, – minthogy könyvét hamar lefordították franciára, aztán még vagy 20 nyelvre, óriási sikere volt, még irodalmi Nobel-díjra is jelölték – határozott kijelentéssel indítja. „Nem vadásztam Dél-Amerikában, továbbá: sajnos, nem csábítottam el férjétől Lilian Mayforth, világhírű filmszínésznőt, nem voltam kalózhajós kapitánya sem, de foglya sem – a munka foglya voltam, a szürke pokol legaljáé.” Azért ne sajnálom őt, mert megírni ezeket a kalandokat százszor érdekesebb lehet, mint átélni. Főleg úgy megírni, ahogy azt Füst Milán tette.
Füst Milán külsőleg nem hasonlít Störr kapitányra, de azért Störr kapitány belsőleg hasonlíthat Füst Milánra. Rengeteg közlésvágy és fékét feszegető energia van ebben a regényben. Kedvenceim a kirohanások, amikor a főhős valakinek beolvas vagy valamiről kipakol,” Füst-ölög” fekete vérrel, hol rémisztően, hol fájdalmasan, hol meg viccesen :
„Egy Mahler nevű híres áradozónak adták elő valami tombolásait két és fél órán át, hogy már a lelkem is összezsugorodott, az idegeim viszont ágaskodni kezdtek, mint a lovak. De nem is csoda. Minthogy kezdtem ám egész határozottan betegeskedni a zenétől. Különösen az ilyenektől. Mert meg kell gondolni: ötszáz hang szól itt legalább, esküszöm erre, mert még orgona is, meg énekkarok a karzatokon – nyilván azt mondta magának a zeneszerző: miért ne? hadd szóljon, a keservét.”
A szerelem és a házasság törékenysége, a Másik, sőt a Saját idegensége, a két ember mesterséges egységében ható erők, a kommunikáció, kódolás és dekódolás, csatorna és közeg kiismerhetetlensége van itt elbeszélve sok lélektani színnel, recsegéssel, roppanással. A regény játékossága baljós, könnyedsége mázsás, dévajsága szomorú, érzelmessége éhes és bizalmatlan. Vannak benne tételmondatok, amelyeket naplóírók bizonyára előszeretettel jegyeznek fel maguknak, hűtőmágnesen aligha férnek el. Minden belerakott szenvedély ellenére intellektuális könyv ez, a főhős fejében játszódik, a képzeletében, a magyarázataiban, a reflexióiban, az emlékeiben, az utolsó mondatán mégis elsírtam magam, mert legvégül az elbeszélő, sőt Füst Milán is megadta magát.
Most pedig izgatottan várom a filmet.Azt már lehet tudni, hogy a feleséget egy nagyszerű francia színésznő fogja alakítani: Lea Seydoux.
lea-seydoux1-750x430

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s