Betegségtudatlangság

dav

dav

Tegnap hívott a tanító néni, hogy Minna nem érzi jól magát, nyűgös, és kéri, amint tudok, menjek érte. Hazafelé baktatva kislányom derűs csevegéséből megállapítottam, hogy nagy baj nem lehet. Mikor látta, hogy fejemet csóválva vizslatom, felcsattant: mi van? Ha az ember beteg, már jókedve sem lehet?

Mivel a fej-és a hasfájásnak nincs látható tünete, másnap azért elvittem orvoshoz, aki C- és D-vitamin szedését írta elő, valamint szigorú citromos teáztatást rendelt el, nekem pedig, úgy láttam, legszívesebben három nap ágynyugalmat tanácsolt volna, ám ezzel nemcsak praxisa kereteit lépte volna túl, hanem az én lehetőségeimet is. Mivel a suszter manói engem még sose látogattak meg, az ún. ágynak dőlésnek csak szépirodalmi példáit ismerem. Vannak, akik felvállalják elesettségüket, szívesen beszélnek kínjaikról és értékelik a szánakozást. Én azonban többnyire nem veszek tudomást arról, ha beteg vagyok. Nem ismerem be, méltatlannak érzem, sőt, szégyellem. Anyánk még iskolás korunkban nevelte belénk, hogy fegyelmezett, tartással rendelkező ember nem fázik meg, az a felelőtlen és puhány lelkek flanca. (Állítólag a norvégoknál sem illik meghülni, a náthát úgy palástolják, hogy nem fújják ki az orrukat, csak szipognak, hosszan és meglehetősen hangosan.) Számomra az egyetlen működő narratíva a betegség kicsúfolása. Ehhez nincs szükség másra, mint az ismerősöktől hallott összes vajákolás kontrollálatlan és egyidejű alkalmazására, közelharcban: szájon át és gőzön át, izzadva, könnyezve, foggal, körömmel.

Ördögűző csodaszerem receptje a következő:

Végy egy darab hámozott gyömbért, és éfjélkor a keresztúton, balkezeddel, a vágódeszka fonákján aprítsd össze, majd keverd hozzá egy fekete retek és egy lila hagyma felének reszelékét, tegyél még hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, öntsd rá egy fél citrom kifacsart levét és az egészet keverd jól össze három evőkanál mézzel, majd az egészet zárható üvegben tedd hűvös helyre. A nemes kotyvalékot kanalazgasd fél óránként, és kortyolj mellé forró vizet whisky-vel.

Minna látva, hogy gyomrom megrendült ph-ját kacsazsíros kenyérrel egyenlítem ki, elégtételt vett hamar: Annak, aki beteg, hogy lehet ilyen jó étvágya?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s