Top dolgok Budakalászon – Laci rajzszakköre

Budakalász igazából még mindig falu. Mert milyen város az, ahol nincs heti piac? Nem a jó zöldségesek, hentesek vagy pékek hiányoznak, hanem a hely, ahol csak úgy össze lehet futni, váratlanul egymásba botlani, ráérősebben üdvözölni és üdvözölve lenni, sőt, ahol híreket is lehet cserélni öt perc alatt, amely valójában másfél óra. A spontán, kötetlen és elidőző személyközi információáramlás szociálisan szűkebb, de fontos, hiánypótló közege nálunk a Faluház, hivatalos nevén Kós Károly Művelődési Központ és Könyvtár. Elsősorban családosok és túlnyomórészt anyukák járnak ide, hogy délutáni elfoglaltságaikra kísérjék gyermeküket. Ezek az anyacsapatok iskolatáskák, kapucnik és sálak között letelepedve házifeladatot ellenőriznek vagy fejeznek be, kávéznak, elrágják a tízórai maradékát, a faliújság hirdetéseit böngészik, felnőtt társastáncórákra leskelődnek be irigykedve, de legfőképpen beszélgetnek és megosztják egymással, mi jó van vagy várható, amiről tudni érdemes.

Egy anyukától értesültem arról, hogy Külüs László Barcsay-díjas festőművész szerdán és pénteken rajzszakkört tart az emeleten. Egy szakállas, copfos, alternatív megjelenésű és fesztelen fellépésű fiatalembert rendszeresen láttam a Faluházban, és abból, hogy derűs és mindig vannak körülötte, gondoltam, hogy valami jó dologhoz érthet. Arról is hallottam már korábban, hogy számos környékbeli fiatalt vettek fel művészeti középiskolákba és egyetemekre egy bizonyos Laci tanítványai közül. De hogy ez a Laci az a László, az a László pedig ez a szakállas, copfos fiatalember, csak ezen nevezetes délutánon állt össze a fejemben, jóllehet a rajzszakkör már hét éve működik.

Minthogy Minna a huszonnegyedik órában született, nincs korban hozzá illő testvére, ezért gyakran unszol engem, hogy szabadidőnkben menjünk olyan helyre, ahol gyerekek vannak. Mivel rajzolni is szeret, felötlött bennem, mi lenne, ha ahelyett, hogy barát-, szomszéd- vagy rokongyerekekre – de leginkább ezek szüleire – erőltetném kislányom társaságát, elvinném őt a rajzszakkörbe és lenne egy igazi hurrá péntek esténk. Minnának tetszett a javaslat, ezért felhívtam Külüs Lászlót, aki elmondta, hogy általában 11 éves kortól járnak hozzá, és ennél korábban nem is nagyon szabad a gyereket rajzolni “tanítani”, de előfordult már, hogy kisebbeket is lekötött a rajzolás és persze, menjünk, próbáljuk meg, szeretettel vár minket. A következő pénteken néhány 2, 4 és 6B-s ceruzával megy egy gyurmaradírral felszerelkezve meg is jelentünk. A teremben bakokon ültek és rajzoltak, kis csoportokban, egy tárgykompozíció, egy koponya és egy élő modell köré rendeződve. Elmélyülten dolgoztak és láthatóan mindkét agyféltekéjükkel. Minna hamar kapott egy helyet és rajzlapot, én meg a terem szélén leültem egy székre és elővettem a könyvemet. Olvasni viszont nem tudtam, mert annyira szuggesztív volt a csend, amit a többiek csináltak, a kreativitás pedig élénk sárgára színezte a levegőt. Az emberek nagyon szépek és szimpatikusak, amikor átadják magukat valaminek. Külüs László pedig járkált közöttük, figyelte őket, időnként megjegyzett vagy megmutatott valamit, de nagyon lazán és érzékenyen. Pedagógus, aki szeret látni tanítani másokat, ugyanakkor művészi szuverenitásából fakadóan nem erőltet semmit senkire.

A rajzolók egyébként nem mind gyermekek, előfordulnak felnőttek, sőt, nyugdíjasok is. Elfogott a vágy, hogy én is közéjük tartozzak. Az elcsendesülés, amire magamtól alkatilag és életvitelileg egyaránt nehezen vagyok képes, nagyon jót tenne nekem. Másrészt lenyűgöz az evolúció, hogy mennyi mindenre tesz alkalmassá a szembefordított hüvelykujjam. Így aztán letettem a könyvemet, és kértem én is Lacitól egy üres lapot.

Azóta kedvenc napunk a péntek este.

pixlr_20171112063614471_20171112064456098

 

One response to “Top dolgok Budakalászon – Laci rajzszakköre

  1. Visszajelzés: Terápia | HAJMERESZTŐ·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s