Tudásszerzés XXL

Budakalászon három napig nincs gáz. A hideg vízben zuhanyzás nem zavar, ellenben az bosszant, hogy nem tudok kávét főzni. Szerencsére viszont van internet és éppen hír érkezett Londonból: Lili lányom hivatalosan is sikeresen zárta az első tanévet. Ezzel zöld lámpát kapott a második tanévhez, amelyet a változatosság kedvéért Pekingben, a Beijing Normal University-n fog eltölteni. Ráadásul a kötelező részképzés költségeinek teljes fedezetére (tandíj, szállás, havi költőpénz) ösztöndíjat nyert, így egyelőre a hajvágás árát sem kell megemelnem.
Ezt az egész Kína-dolgot – Lili érdeklődésének tiszteletben tartása mellett – talán önvédelemből tudatom távoli rekeszében tároltam eddig, de most, a tények tükrében elkezdett izgatni. Egy órája a laptop előtt ülök és a következőket tudtam meg:
A Beijing Normal University (BNU) Kínában az egyik legjelentősebb felsőoktatási intézmény és kutatóközpont a bölcsészet, művészetek, társadalomtudományok és technológia területén. (Agrár, orvosi és katonai tudományokon kívül mindent tanítanak itt.) 58 alapszakon, 166 mesterszakon és 111 doktori iskolában folyik a képzés. A campus területe 173 hektár – olvasom. „Csak tanárból kétezer van” – kiáltom a fiamnak. „Ja, és mindegyik ugyanúgy néz ki” – hangzik a rezignált válasz. A 22 ezer diák közül 1800 külföldről – 96 országból – érkezik. Az egyetemi könyvtár 4,1 millió nyomtatott, 17.300 GB digitális forrást és 1.400 GB e-könyvet tart nyilván. Az oktató épületeken és diákszállókon kívül saját étterme, kórháza, kiadója, focipályája, múzeuma és bölcsődéje is van – remélem, ez utóbbi nem a hallgatók szükségletét szolgálja. A Tiltott Város pedig csupán néhány sárkánylépésnyire van innen. (Anyám meg ne tudja!)
A 12. pártkongresszuson úgy döntöttek, hogy a 11. ötéves terv megvalósításával az 1902-ben alapított BNU két évtizeden belül a világ vezető egyetemei közé kerül, és Kínában nem cicóznak.

imagesgallery_0340bnu

könyvtár_bnu

20101215132235830946kantin_bnudiákszálló_bnu.jpgsportlétesítmények_bnu.jpg

 

One response to “Tudásszerzés XXL

  1. Gigantikus méretek, gigantikus számok. Gratulálok a Lánynak, nem akárhová kerül. Biztos vagyok benne, hogy életre szóló élmény várja ebben az óriási egyetem – városban. Várom a további “tudósításokat” a nem mindennapi helyszínről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s