Top helyek Budakalászon – A Lipták

dav

Beteg a gyerek és kimerült az elem a lázmérőben. Beugrottam a Liptákhoz. Egy piros vajlinggal és egy horganyzott baromfietető tálcával tértem haza, mert Budakalász világklasszis vegyeskereskedésében nem lehet egyetlen gombelemmel elintézni a vásárlást. Annak idején apukámmal szoktam ide, aki miután letette a cigarettát, új szenvedélyt keresve a Trafikról átszokott a Vasháztartási és Vegyiáruk Boltjába. Mert kell egy hely, két lépcsővel az egyhangúság és a megszokás fölött, ahol a kívánságaidon nem rökönyödik meg senki, ahol az ötleteidet, terveidet nem tartják komolytalannak, feleslegesnek vagy megvalósíthatatlannak, ahol gyerek lehetsz, akár a búcsúban. Emlékszem a szertartásosságra, ahogy benyitott, szusszant egyet, köszönt, majd körülnézett. Bár mindig céllal ment be, tudta, mire van szüksége, tekintetével pásztázta polcokat. Várta, hátha valami még igényt teremt önmagára, ez be is következett, és mire a kasszához ért, készen is volt a magyarázat, hogy már régóta ezt-meg azt keresi és milyen jó, hogy itt és most végre…
A Lipták olyan, mint a korszerű néprajzi múzeum: mindent gyűjt és mindenkihez szól. Van itt slag és vödör, sámli és létra, kenőecset és füstcsőkefe, huzalszeg és facsavar, cirokseprű és hólapát, bálamadzag és metszőolló, gombaölő és tetűirtó, egérfogó és légycsapó, fali csengő és ébresztő óra, ruhacsipesz és mosószóda, szívószál és dobókocka, üst, bogrács és zománc bögre, almareszelő és villanykörte, villáskulcs és fakanál, sörnyitó és kapuzár, kosár és kalitka, ásó és kapa, sarló és kalapács. A Liptáknál nem létezik a NINCS. Itt a mondat úgy kezdődik: „mikorra kellene”. Törzsvevő vagy, ezért tegeznek, mindent megfoghatsz, kipróbálhatsz, levehetsz, visszarakhatsz, becserélhetsz, levásárolhatsz. Ez a mi IKEÁ-nk.
A bolt helybéliek által használt nevét az üzemeltető családról kapta. Lipták Lajos feleségével, Zsuzsával viszi a vállalkozást és szolgálja ki a vevőket soha nem lankadó kedvességgel, ügyességgel, és olyan dícséretes kereskedői mentalitással, amilyenről a régi regényekben lehet olvasni. Budakalász rút főutcáját miattuk szeretem mégis.

2 responses to “Top helyek Budakalászon – A Lipták

  1. Így van!!!!!! A múltkor valaki viccesen megjegyezte, hogy ha vállról indítható atom rakétát keresne, max. azt mondának neki, hogy most nincs, de csütörtökre tud szerezni, bár lehet, hogy csak kéket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s