Mikulás pizsamában

Amikor gyerek voltam, a mások kerítésoszlopán való láblógatásnak / küszöbén való ácsorgásnak / konyhájában való lekváros kenyérevésnek még kultúrája volt. Mára sajnos kiveszőben van az a gyakorlat, hogy a szomszéd vagy utcabeli gyerekek bandákba verődnek. A mai gyerekek többnyire nem gyalog és társaságban közlekednek, hanem szüleik, nagyszüleik fuvarozzák őket egyénileg iskolába, majd zsúfolt délutáni programjaikra. Kevés szabadidejüket, ha nem otthon, szűk családi körben, akkor szervezett, ellenőrzött közösségek programjain töltik. Csak úgy lófrálni, szülői felügyelet nélkül egymással ellenni alig hagyjuk őket, mert erre nincs idő. Holott az egész gyerekkorban a céltalan lődörgés a legjobb, anélkül alig lehet kibírni az iskola monotonitását és terheit . A szomszéd gyerek régen fogalom volt, nem véletlen, hogy regények kalandos szereplője, aki formalitásoktól mentesen, bátrabban lépheti át a privát szféra határát, belát az otthon hangulataiba, belekóstol ízeibe, illataiba, a családnak nemcsak a vasárnapi arcával találkozik. Ezért a bizalmasságért cserébe viszont meg lehet kérni erre-arra, viráglocsolásra, kutyaetetésre, és ha éppen útban van, gond nélkül haza is lehet küldeni. A mi mai otthonaink elzárkózóak és a gyerekeket annyira individuumnak neveljük, hogy az ölbeli kor elhagyása után is legszívesebben külön használati utasítást mellékelnénk hozzájuk: mit  és mikor eszik, mire hallgat, mivel, kivel játszik szívesen. Azt, hogy egy esetleg eltérő mentalitású környezetben is találja fel magát, alkalmazkodjon, nem várjuk el tőle.
A spontaneitás pedig kell az életrevalósághoz, ezért fontos megtanítani rá a gyereket, hiszen ez a képesség is biztosabb alapokon áll, ha nem elhanyagoltság következtében, túlélő stratégiaként alakul ki az emberben. Mert vannak gyerekek, akik nem kapnak figyelmet és biztatást, míg másokat túlféltésből túlellenőriznek otthon. A szomszédság ideális terep az életbe való begyakorlásra, mert olyan idegenség, amely azért látótávolságra van.
Mivel nálunk a környező építkezések következtében ideális gyerekbandára van most kilátás, elhatároztam, “összeszuggerálom” a régi és új szomszédokat egy közös Mikulásozásra. Az anyukák boldogan támogatták az ötletet, egyből megalakult a Mikulás-levelezőcsoport és már folyt is az online szervezés: ki adja a helyszínt, ki szervezi a Mikulást, ki mit süt, ki állítja össze a csomagokat, csoki / nem csoki, na jó, egy Kindertojás azért lehet. Mivel a nagy napra a gyerekek közül ketten benáthásodtak, a többiek továbbfertőzését elkerülendő utolsó pillanatban helyszínt változtattunk. A kertben terítettünk meg, igaz, mínusz 6 fok volt, de öcsém összerakott egy kis faszenes melegedőt, sógornőm pedig már rakta is a mécseseket a piros terítővel letakart kerti asztalra. Innen már adta magát a tea, a forralt bor, volt kókuszgolyó, túrótorta és más finomságok, és fél 7-kor ott toporgott nyolc feje búbjáig beöltöztetett gyerek a szüleivel. Csak a Mikulás nem jött sehol. Elveszett a ruhája, nem volt meg, csak a sapka meg a szakáll. Végre aztán meghallottuk közeledni, de nem ám akárhogy: somogyiasan cifrázta kecskedudáján a Télapó itt van-t (https://youtu.be/gEr9TsVgmEQ), egy sárga sállal megkötött piros pokrócba burkolózva. Már szólította is a gyerekeket, okostelefonjáról szedve össze mondandóját, mert a dicséreteket és intelmeket is elfelejtettük időben elküldeni neki. Stilisztikailag zanzásított, de annál kreatívabb télapónk a gyerekeknek nem okozott feltűnést, megilletődve énekeltek neki és vették át csomagjukat. Egyedül Boldizsár súgta gyanakodva Minnának: Te, az ott a Mikulás bácsin nem a Zsuzsi pöttyös pizsamája? Minna bölcsen hallgatott, mert őt még a délután folyamán megkértem, ha bármi furcsát észlel, ne szóljon a kisebbek miatt. Erre jelentőségteljesen rám nézve annyit felelt: „nyugi, régóta tudom, hogy a Mikulás nem a Mikulás, csak azt nem tudtam eddig, hogy akkor kicsoda. De ma rájöttem az oviban, hogy a Miklós bácsi.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s