Fészek

A tornácunkon az egyik szelemenfára rakta fészkét egy házi rozsdafarkú pár. Egyik nap zuhanyozás közben az ablakból megláttam, hogy a fészek egyik fele lecsúszott a gerendáról és már néhány szálon függ csak. A fiókák lábuknál a fészekbe akadva lógtak fejjel lefelé, szárnyaikkal verdestek és kétségbeesetten csipogtak. Gyorsan felkötöttem a gerendára egy kiskosarat, amelybe a szétesett fészket a fiókákkal együtt beletettem. Tényleg nem szoktam katicabogarat a tócsából fűszállal kimenteni, a koldusnál nem szánom jobban a kutyáját, a szúnyogokat és legyeket pedig nagy elégedettséggel ütöm agyon. Az, hogy a fióka kiesik a fészekből, benne van a természet forgatókönyvében, s ha nem csapnak olyan nagy lármát, talán kis sem ugrom a zuhany alól, de hát mit csináljak, a gyereksírást nem bírom tétlenül hallgatni.
Van egy jó gyakorlat, Szent Ignác találta ki. A szerető figyelmesség negyedórája abból áll, hogy egy napon belül időről időre elcsendesedünk és visszatekintünk, mi történt velünk az előző szemlélődésünk óta. Ez egyfajta lelkiismeretvizsgálat, amely elég rövid időtávot ölel fel ahhoz, hogy belső megmozdulásainkat, döntéseink mozgató rugóit még tisztán lássuk és átgondolhassuk. A fészekmentő akció után az a kérdés vetődött fel bennem: ez most cselekvés volt, vagy pótcselekvés?
Amióta a kék hátterű, sárga betűs, vészjósló zenéjű üzenetek minden teret és csatornát elöntöttek, folyamatos késztetést érzek arra, hogy valamilyen formában kinyilvánítsam, hogy még eszemnél vagyok, engem még nem győztek meg/le, hogy én bizony ellenállok a demagógiának, mert szabad vagyok, és mert nő vagyok.
Virginia Woolf Három adomány című könyve egy nagy esszé. Nyolcvan évvel ezelőtt íródott válaszul egy levélre, amelyben azt a kérdést tették fel az angol írónőnek, hogy szerinte miképpen lehetne megakadályozni a háborút. Woolf arról elmélkedik, mire volna szükség ahhoz, hogy ő és általában a nők bármiféle befolyást gyakorolhassanak a háború kérdésében. Most a rendkívül éleslátó és árnyalt érvelésből a gondolati utat erőszakosan rövidre vágva és a szellem(esség)et kilúgozva összefoglalóan megnevezem azt a három feltételt, amelyhez a fejtegetés elérkezik. Woolf szerint először a nők továbbtanuláshoz való jogát, azután a nők diplomás álláshoz jutáshoz való jogát kellene megadni – 1938-ban járunk –, mert e két jog megléte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nőknek önálló – értsd nem apjuk/fivérük/férjük által megszabott/jóváhagyott/biztosított – jövedelmük, ezáltal független véleményük és szavuk (hatalmuk) lehessen. Mielőtt kényelmesen hátradőlnénk, hiszen mára ez a két kérdés megoldottnak tűnik, jön a csavar. Virginai Woolf ugyanis támaszt egy harmadik feltételt ahhoz, hogy a nők valós szerepet vállalhassanak a háború megakadályozásában: ez a kultúra és a szellem szabadságának védelme, amelyet saját kultúrájuk és szellemük szabadságának megóvásával érhetnek el. Ami a gyakorlatban leginkább meg tud óvni attól, hogy az agyunkat pénz, hatalom vagy hiúság indokán áruba bocsássuk, az a kigúnyoltatás, a szemérmesség, a hírnév elvesztése és a szegénység, így ebben a harcban – szögezi le Virginia Woolf finom iróniával – a nők hagyományaik folytán eleve kedvezőbb esélyekkel indulnak.
Mivel én nagyon szeretném megakadályozni a háborút, amelynek kitörésére, úgy érzem, legalább olyan esély van most, mint 1938-ban, azt kérdezem magamtól: vajon az én kultúrám és szellemem szabad-e? Tanulni tanulhattam, lett diplomás állásom, sőt, vezetőnek is kineveztek. Független véleményemnek ugyanakkor leginkább azóta tudok nyilvánosan is hangot adni, amióta fodrászként dolgozom a saját vállalkozásomban és legfeljebb szabadidős értelmiségi vagyok. A kérdés pusztán annyi: jelen helyzetemben kit és mit érek el ezzel a független véleménnyel? Amíg ezen gondolkodom, mentem, ami menthető, legyen az akár olyan semmiség is, mint egy madárfészek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s