Úszólecke

Camera HDR Studio - 1466958588698.jpg

Közvetlenül a nyaralás előtt üzemorvosi vizsgálaton voltam. Arra számítottam, hogy ellenőrzik a látásom, megmérik a vérnyomásom, meghallgatják a tüdőmet, majd aláírják a kiskönyvemben, hogy „fodrászati tevékenységre alkalmas”. A jó kedélyű, röntgenszemű közvetlen modorú orvosnő viszont eltökélten végigvizsgált, majd közölte, hogy gerincferdülésem van – soha életemben nem mondtak ilyet –, el kellene távolítani az egyik anyajegyemet és szíve szerint a pajzsmirigyemet is „megböködné”, mert hátha ott akad el a fogyás. Mikor azt feleltem, hogy a fogyás nálam az evésnél akad el, visszakérdezett: „Depressziós?” Pedig úgy mosolyogtam, mint a vadalma és a piros ruhából bújtam ki a vizsgálatra. Az, hogy a hátizomzatomat megdicsérte és a végtagjaimon sem talált pangást vagy vizesedést, meg a látásom, vérnyomásom és szívverésem is rendben volt, már nem tudott felvillanyozni. Úgy szálltam fel másnap a keszthelyi gyorsvonatra, hogy üdülésünk alatt kicsit ráncba szedem magam, mielőtt ő megböködne. A barátságos reggelit meglátva úgy döntöttem, a reformot mégis inkább a mozgással fogom felpörgetni. Bár magammal hoztam a futócipőt és a szállásunk közelében lévő Helikon Park is kiváló terep volna a kocogáshoz, a balatoni úszással nálam semmilyen mozgásforma nem veheti fel a versenyt. Az elmúlt napokban annyit voltam vízen, hogy egészen tengeri beteg lettem. Mert miként futni, úgy úszni is hosszan szeretek. Idő kell ahhoz, hogy felvegyem a ritmust és a kezdeti vergődés valamilyen méltányolható mozgásformává alakuljon.
Az elmúlt két nap hidegfrontja kissé lehűtötte a vizet. Ma reggel az üdülővendégek még a parton méricskélték a szélvédett és napos helyeket, amikor az üres tóban úszni kezdtem. A part mentén haladtam, nem mintha észleltem volna a másodfokú viharjelzést. Inkább csak azért maradtam látótávolságban, mert bármennyire is vonz a hatalmas víztömeget egyedül birtokba venni, társas lény maradok úszás közben is: a horgászok a civilizációt jelentik nekem.
Nagyobb távot kizárólag mellúszásban tudok megtenni, talán mert azt tanították meg nekem leginkább és a családunkban is így úszott mindenki. Miközben nyugodt tempókkal szeltem a vizet, arra jutottam, hogy az úszásnemek megfeleltethetők különböző vallásoknak. A hátúszás a buddhizmus, a tökéletes én-nélküliség állapota: nem látsz magad elé, a pillanatban vagy jelen, arcod a nap felé fordul, feloldódsz a vízben és laza vagy. A pillangó macsó és bekebelező mozdulataival, erőfitogtató és erősen érzéki dinamizmusával az iszlám. A két keresztény úszásnem pedig a gyors és a mell. A gyorsúszás a protestáns pragmatizmust testesíti meg: célracionális, fáradhatatlan és nem kételkedik. A katolicizmust a mellúszás fejezi ki a legjobban: minél jobban kiemelkedik a fej, a szellem, annál jobban rejtve marad a test. Az alábukás után mindig van lehetőség a felemelkedésre, és ez a leginkább közösségi úszásnem.
A mélyvízben ilyen mély belátásokra tettem szert. Esetleg mégis napszúrást kaptam.

4 responses to “Úszólecke

 1. Nem tudom ki vagy, de nagyon tetszik az is ahogy és az is, amiket írsz! Mindig nagy örömmel olvasom írásaid! Pont annyi és pont olyan, ami kell!!

  HATALMAS GRATULA!!!

  Ilona

  U.I. : szívesen megismernélek jobban is, ha lenne rá alkalom (ne ijedj meg, hetero vagyok J)

  Ilona Dominyák

  e-mail: domilona@chello.hu

 2. Csatlakozom azelőttem szólóhoz, én is nagy élvezettel olvasom a remek írásaidat Zsuza!!!!Ne jagyd abba szorakoztasd a népet!!!✍

 3. Egyetértek az előttem szólókkal (írókkal). Ez közhely ugyan, de nagyon is igaz. Minden egyes írásod egy külön kis világ, egy egyedi élmény. Köszönöm. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s