A túlélő haja

Tegnap – kis iróniával Valentin-nap keretében – nyitva tartásának utolsó napján megnéztük a Magyar Nemzeti Galériában az El Kazovszkijról szóló kiállítást Rényi András művészettörténész vezetésével, aki a kiállítás első számú rendezője is volt egyben.

El Kazovszkij művészetét eddig csak annyira ismertem, mint a felszínes utazó, aki Szentendre kulturális vonzáskörzetében tömegközlekedik. Neve, alakja időről-időre előkerült valahonnét. Nem is annyira képeivel, mint inkább fekete zakójával, aszimmetrikus, nyers hajviseletével és zavarba ejtő nemiségének neve által (is) fémjelzett világos állásfoglalásával ivódott be a tudatomba. Művészete iránti kíváncsiságomat komfortigényemmel jó sokáig elfedtem, de ezt a lehetőséget most nem lehetett kihagyni.
A rendkívül teátrális és grandiózus kiállításban a 4 és fél órás tárlatvezetés egyszerre volt asztaltáncoltatás és bacchanália, pedig Rényi András nem csinált mást, mint sportcipőben, nadrágban, feltűrt ujjú ingben és kötött mellényben állt a képek előtt és gyors ütemben beszélt, azzal a nem gesztusokban, hanem leginkább szellemi koncentráltságban testet öltő elragadtatással, ahogy valaki húsbavágó kalandját, tapasztalatát szeretné a lehető legtökéletesebben visszaadni. A kurátor mohósága, szuggesztivitása nem volt kisajátító, a közönséget is akár egy centrifuga, magával sodorta abba a kiüresített intenzitásba, amelyből El Kazovszkij életét és művét szemlélni érdemes. Nem volt kellemetlen a tömeg, amely nemhogy csökkent volna, de egyre többen csatlakoztak. Nem zavart, hogy nem férek hozzá minden képhez, hogy időnként rálépnek a lábamra, hogy érzem a másik ember szagát. Ahogy részesévé váltam, a rítust akartam, nem magányosan kóborolni.

ek8

ek7ek5ek0

 

2 responses to “A túlélő haja

    • Az egyik tárlóban volt róla egy igazolványkép és első rápillantáskor mintha én néztem volna vissza magamra. Szerintem a hajunk karaktere hasonló, bár az övé sokkal élesebb, meg ő is összehúzza a szemöldökét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s