Mária doboza

A fodrászszalont Mária lakásából alakítottuk ki. Mária az anyósom volt. Már özvegyen ismertem meg, a férjem volt az egyetlen gyermeke. Puritán, racionális, szorgalmas és magabiztos nő volt. Csendben tett-vett egész nap és nem mosolygott sokat. Gyermekkori szívbetegsége korán takaréklángra kényszerítette, de bámulatos szívóssággal, apró lépésekből is teljes életutat rakott ki magának. Igazából nem számított senkire, évek alatt kimunkált rendszere és gyakorlata volt mindenre. Hitből volt áldozatkész és önzetlen, nem érzelemből. Szabálykövető praktikus mindentudása és alapossága szöges ellentétben állt és nem ritkán súrlódott az én impulzív, szertelen és független mentalitásommal. Aztán Mária nagymama lett és arcbőre egyszerre új színt kapott. Tekintete megenyhült és hamar állandósított magának nálunk egy polcot orgona lila plüssnadrágja, rövid otthonkája és a mamusza számára, majd végül kiköltözött Budakalászra. Az unokáin keresztül talán megkedvelt engem és új szerepében a tiszteleten túl bennem is kialakult valamiféle gyengédség iránta. Már nem rándult görcsbe a gyomrom, ha megcsörrent a kulcsa a zárunkban. Sőt, amikor ismét munkába álltam, legszívesebben őrá bíztam a gyerekeket: nem kellett attól tartani, hogy csokival eteti, tévézteti, zokni nélkül vagy unatkozni hagyja őket. Fáradhatatlanul és lelkesen foglalkozott velük. Mesélt, babázott, bábozott, bújócskázott, építkezett, főzőcskézett, homokozott, ceruzát hegyezett, leckét kérdezett, házi feladatot javított, leszakadt kabátgombot varrt fel, ott felejtett tornazsákért ment vissza, és mire hazaértem, mindent elpakolt. Főállású nagymamaságára nagyon büszke volt, és a tanító nénik, a szülők, az óvodai-iskolai társak is felnéztek rá. A kemoterápia után, úgy emlékszem, már nem járt fodrászhoz. Engem kért meg, hogy új haját időnként megigazítsam. Akkor még nem sejtettem, hogy nemsokára a hajvágás lesz a hivatásom. (Váltásom oka nagyrészt az ő hiányában keresendő.) Amikor Mária meghalt, a lakást viszonylag hamar kiürítettük, de a holmijába képtelenek voltunk belenézni. Életének teljes tárgykészlete – bútorok, ruhaneműk, edények, iratok, könyvek, háztartási gépek, gyógyszerek – felkerült a padlásunkra egy tervezett későbbi válogatásig, amire persze máig nem került sor. Igény szerint vándorolt csak le néhány eszköz. (Eredj fel, lányom, a padlásra, és hozd le azt a botmixert, mert az enyém nem akar működni!) Így került hozzám Mária doboza. Meg kellett varrnom valamit és hirtelen egyetlen tűt sem találtam a szénakazalban.
A lakozott, belül több kisebb és egy nagy rekeszre osztott fadoboz (44x30x12 cm) fedőlapja és alja rétegelt lemezből készült, oldalai csapolással és ragasztással illeszkednek egymáshoz. Felfelé nyílik zsanéros megoldással, zárni pedig két fémcsattal lehet. Fedelére utólagosan bőrből készült fogantyút szereltek, négy alsó sarkára piros filcdarabkákat ragasztottak. Első oldalán, kis fémlapon az alábbi felirat olvasható: Labor Műszeripari Művek, Esztergom, Made in Hungary. Sorszáma is van: No 6181. Hogy eredetileg mit tároltak benne, nem tudom. Mária varródobozként használta. De nem akármilyen varródoboz ám ez! Csak fehér cérnából van benne vagy egy tucat, eltérő anyagban, árnyalatban és szálvastagságban, a centije pedig inch-ben is méri a hosszt. Van ott még kalapgumi, patent, kapocs, zipzár, tűbefűző és fércszedő, gyűszűk, stoppolófák, ollók, kézi és gépi varrótűkészletek, cérnák száz színben. (A gombokat – több ezret – külön helyen tárolta, fajtánként cérnára fűzve.)

Mostanában sokat kezembe kerül a doboz. Van, hogy csak kinyitom, és kicsit kotorászom benne. Visszatekerem az összekuszálódott cérnákat, új mintát rakok ki a tűpárnán a színes gombostűfejekből, előveszem a szabókrétákat, amelyeket még az ő keze koptatott fényesre.
Máriának a varrás nem szakmája volt, de önkifejezésének fontos módja. Jó hozzá hasonlóan hinni abban, hogy életünket bármikor újraszabhatjuk és létünk foszladozó széleit néhány gondos öltéssel mindig megerősíthetjük. Nincs is szükség másra, mint anyagismeretre és megfelelő eszközökre.

 

 

2 responses to “Mária doboza

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s