Ízek és hatóidők

Fodrásztanonc koromban lenyűgözött az a széles skála, amelyen mesterem az élet dolgaiban – vendégei által – jártasságot szerzett. Tudta, melyik a leginkább ügyfélbarát okmányiroda, hol kapható a legjobb hal, hol érdemes tárolni a téli gumikat, melyik telefonmodellnek fog lemenni az ára két hónap múlva. Naprakészen ismert mindenkit az ortopédsebésztől a rendőrkapitányig, a matektanártól a dzsesszénekesig, a zárkirálytól a duguláselhárítóig. Legjobban mégis azt szerettem, amikor karácsony közeledtével beindult a fantázia-főzés. Az ammónia agresszív gőzében is fel tudott sejleni a harcsapaprikás, a borleves, a mandulás kuglóf, a szusi, a fokhagymás garnélarák, a pirított kínai kel, sültek és főttek, bólék, sodók és mártások ízei. Füzetemben a frizurarajzok, vágási szerkezeti ábrák, festési protokollok közé egyre több recept ékelődött.

Most pedig, hogy már én is fodrász vagyok, határidőnaplóm hátulsó lapjaira jegyzetelek. Vendégeim olyan szemléletesen mesélnek kulináris kalandjaikról, hogy legtöbbször hétvégén azonnal lefőzöm a legizgalmasabb fogásokat, mert már nagyon unom a csirkemellet, a rizst és a jégsalátát, ugyanis ha találékonyan és változatosan is, de 100 esetből 99-szer ezekből az alapanyagokból oldom meg a vasárnapi ebédet. A mai gazdag és kivételes menü a ködös, szürke reggelre adott optimista válaszként, teljes egészében vendégeim receptjeiből született, 6 főre. Olyan jól sikerült, hogy közzé teszem.

Mari citromos zellerkrémlevese

 Hozzávalók:

1 nagyobb zellergumó

1 vöröshagyma

fél citrom leve

1,5 liter csirkeleves alap

1 dl tejszín

6 dkg vaj

só, bors

mandulaforgács

Az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a hámozott és lereszelt zellert és a fél citrom levét. Fedő alatt tovább pároljuk, majd felöntjük a csirkeleves alappal. sóval, borssal ízesítjük, majd kb. 30 percet lefedve főzzük, közepes lángon. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk és a tejszínt belekeverjük. Pirított mandulaforgáccsal díszítettem. (Szerintem tejszín nélkül is finom, bár kissé markánsabb a zeller íze.)

IMG_20151108_192708

Zsuzsi elzászi káposztás karaja

Hozzávalók:

1 kg hosszúkaraj

1 kg savanyú káposzta

15 kg csíkokra vágott bacon

só, bors, egész kömény, olaj

A szeletelt és fűszerekkel pácolt hússzeleteket hirtelen kérgesre sütjük. Tűzálló edény (én római tálat használtam) alját bacon csíkokkal béleljük ki, ráhalmozzuk a káposztát, majd a hússzeleteket, tetejére is bacon szeleteket fektetünk, lefedjük. Közepes lángon kb. 2 órát sütjük. Egytálétel ugyan, de én krumplipürével tálaltam. Jéghideg IPÁ-val mennyei. Elég nehéz, férfias étel, de a csirkeevők számára évente egyszer kell ez a kis elhajlás.

IMG_20151108_192148IMG_20151108_192009

Kata mascarponés máktortája

Hozzávalók:

4 tojás

2 evőkanál tejföl

12 dkg cukor

16 dkg darált mák

3 púpozott evőkanál liszt

1 teáskanál vanília-kivonat

1 dl tej

5 evőkanál rum

1 narancs reszelt héja

töltelék:

20 dkg mascarpone

1 kiskanál vanília-kivonat

½ dl a narancs levéből

2 evőkanál porcukor

tetejére:

gyümölcs (+zselatin)

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk. legvégén a tojásfehérjéből vert habot. Sütőpapírral bélelt formában 180 fokon 25 percig sütjük. amikor kihűlt, két lapra vágjuk, és közé töltjük a mascarponés tölteléket. A tetejére gyümölcsöt és zselatint teszünk. Én nem vágtam ketté a tortát, hanem a tölteléket a tetején kentem szét vastagon, majd narancsszeletekkel és karamellizált cukorban pirított mandulával díszítettem. Ez a fenséges és a család egy ültében elfogyasztható süteményt karácsonyra biztosan újból megsütöm a bejgli és más januárig kísértő aprósütemény kiváltására.

IMG_20151029_174250 (1)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s