A Molnár Joli

A fodrászat olyan szakma, ahol mindig képben kell lenni. Itt nem kell senkinek felülről az asztalt verni és kiátkozással fenyegetőzni.  Aki meg akar élni a piacon, annak muszáj folyamatosan frissítenie és bővítenie a tudását, megismernie a legújabb irányzatokat, technikákat, hajápolási termékeket és eszközöket, mert különben a vendég nagyon hamar kiveszi az ollót a kezünkből. A fodrász-továbbképzések szervezői többnyire a különböző világmárkákat (pl. Alfaparf, L’oréal, Schwarzkopf, Wella) képviselő és forgalmazó szépségipari vállalkozások. Ezek a cégek neves fodrászokat nyernek meg maguknak, akik egyrészt szalonjukban használva népszerűsítik az adott brand-eket. Másrészt vidéki és budapesti turnékon a legújabb termékek promóciójának keretében mutatják be az aktuális divatot, sőt, éves programterv alapján, a cég Oktató Központjában tematikus továbbképzéseket is tartanak. Ezért járok én a Dob utcába, ahol az olasz fodrásztermékeket forgalmazó Hairline Kft. Stúdiójában legutóbb Molnár Joli mutatott be különleges hajfestési és melír technikákat.

Molnár Jolit korábban rendezvényekről, szakmai újságokból ismertem már. 27 éve fodrász,  mestervizsgát is tett. Buzássy Istvánnál tanult, majd sokáig vágta a hajat Hajas László mellett. Jelenleg saját fodrászatában, az Erily Szalonban dolgozik. Személyesen most találkoztam vele először. Ahogy a dobogóra lépett, azonnal szembetűnt a speciális kéztartás, amely leginkább a fodrászokra, kosárlabdázókra és szülészorvosokra jellemző. Ilyenkor a karok a testtől kissé eltávolodva lógnak, az ujjak sem zártak, egyfajta örökös kézműves készenlétben helyezkednek el. Molnár Joli játékos vonalú, monokróm fekete öltözete, ezüst ékszerei kellemes összhangban voltak őszes szőke rövid frizurájával, amelyben hol egy extra színű tincs, hol egy Marcell-hullám jelzi a fodrász identitást. Ahogy beszélni kezdett, gödröcskék képződtek az arcán, szemüvege csillogott és csak úgy áradt az energia. Molnár Joli közvetlen és kedves nő, akiből sugárzik az elhivatottság és annak öröme, hogy átadhatja a tudást másoknak.

Molnár-Joli

A színekkel és az évszaktípusokkal kezdte. Ez az ember bőr-, szem- és hajszínéből kiinduló, 12 karakterből álló, tipológia, amelyet kozmetikusok, fodrászok és általában a stylist-ok használnak, mindig zavarba hoz engem. Mit csináljak, ha a sötét őszbe tartozom, miközben a meleg tavaszba vágyom?

12-evszaktipus-korben

Az elméleti bevezető után Molnár Joli és kolléganője, Eszter négy frizurát készített hajvágással és festéssel. Nekem mind formában, mind színben az aszimmetrikus rövid haj tetszett a legjobban, amelyet a fejtetői részen elhelyezett ún. opál melír tett különösen egyedivé.

IMG_20150927_145456 (3) IMG_20150927_150432

Miután Joli befejezte a frizurát, lelépett a színpadról, átadta nekünk a modellt, hogy körbejárhassuk, lefényképezhessük. Ahogy kipirult arccal állt a háttérben, elkaptam egy tekintetét: maga is immár kívülről mustrálva művét halkan nyugtázta a végeredményt, és némi csodálkozást is észrevettem az arcán. Mintha meglepődött volna azon, milyen nagyszerűen sikerült ezt a hajat megkomponálnia és kiviteleznie. Elragadtatásunkat látva szerényen a modell alkalmasságát, sokszínűségét kezdte dicsérni, aztán megadta magát és Hajas Lászlót idézte, akinek állítólag az a mondása: Ha egy nap egyetlen olyan hajat csinálsz, ami neked is tetszik, már megérte.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s