Kihíztam a fodrászköpenyt

Amikor másfél éve elkezdtem futni, nem gondoltam, hogy szigorú étkezési megszorítás nélkül 6 hónap alatt sikerül majd ledobnom magamról 10 kilót. Pedig így volt, ráadásul elkerültem a koplalós diéták legrosszabb mellékhatását, ami még csak nem is az enervált megjelenés. Súlyfeleslegükkel együtt a nők hajlamosak elveszíteni öniróniájukat, humorérzéküket. A laposodó has és az újonnan szerzett arcélek megágyaznak a nárcizmusnak, ám ez az önszeretet feszült és gyanakvó. Mert a franciakrémes akkor is franciakrémes marad, és a diétázó az evés örömétől megfosztottan, fogyókúrája hegeivel, egyszerre sóváran és megvetően néz bele mások tányérjába.

A futás zsírt bont, ellenben izmot és önbizalmat épít. Lett nyakam, derekam, szakácsnős deltáim és karjaim leapadtak, és táncos korszakom tetőpontján se voltak olyan formás lábaim, mint amikor heti 40-50 km-t futottam. Átalakítottam a ruhatáramat, a hájbarát fekete helyett elkezdtem színeket hordani, és ami a legfontosabb: japán szabású, szép, sötétkék fodrász munkaköpenyemből két számmal kisebbet kellett rendelnem. Százával kaptam a bókokat, férfiaktól és nőktől, idősöktől és gyerekektől. Azt hittem, sose leszek már kövér, pedig tudhattam, hogy formálódás ide vagy oda: a zsírsejt-lobbi a háttérben nagyon erős. A téli üzemmódban csökkenni kezdett a kilométerek száma, a karácsony, a húsvét, majd a tavaszi családi születésnap-dömping  következtében a glikémiás index egyre magasodott, és hiába jött a nyár, a vízpart meg a dinnye, elkezdtek rám visszakúszni a kilók, egyetlen helyre: a hasamra. A kislányom augusztusi lábtörése és a parlagfű szezon a maradék koncentrációmat is felemésztette. Nagylányom januári szalagavatójáig pedig bele kell fogynom a türkiz zöld ruhába, amelyet még tavaly Lakatos Márk butikjába vettem, derűlátóan homokóra címkével. Múlt vasárnap a desszert után arra a következtetésre jutottam: a mozgás mellett muszáj lesz elkezdenem valami fogyókúrát. Családomnak is bejelentettem ünnepélyesen, hogy eztán se zsírral, se cukorral, se alkohollal ne kínáljanak!

IMG_20150706_185857

Az interneten fogyókúrás oldalakat böngészve a bécsi diétán akadt meg a szemem, ezt még sosem próbáltam az elmúlt 30 év alatt. Császárváros, császárszalonna – asszociáltam vágyakozva, amíg kiderült: napi háromszori étkezés, reggelire főként üres feketekávé, ebédre és vacsorára hús és zöldség, néha tojás. Nem tűnt kivitelezhetetlennek, tegnap neki is fogtam. Reggel egész jól bírtam, sőt délben is a spenótot a két kemény tojással. Aztán a szalonban hajfesték után kutatva a hűtőszekrényben észrevettem egy alufóliába csomagolt valamit. Lehet, hogy ez még a múlt heti csirke? Nagyon puha volt. Általános közegészségügyi érdekből kinyitottam. Egy almás pite és egy almás rétes rejtőzött benne, amelyet egy kedves vendég hozott nekem. Nem volt kérdés, nekiestem. Mire a következő vendég megérkezett, befaltam rá egy fél zacskós avas tönkölygolyót, s az egészet egy bögre tejeskávéval csapattam szét, majd a szénhidráttól megtámogatva újrarendeztem gondolataimat. Nincs baj, egyszer meg lehet inogni, este vár a marhasült salátával. A rostélyost meggrilleztem, a jégsalátát és a paradicsomot felaprítva nagy mennyiségben tálaltam mellé. Kitűnő volt, mégis remegtem evés közben, mint az alkoholista, aki egy korty szeszt talál a kukázott üveg alján. A gyomrom megtelt, de nem laktam jól. Ahhoz még magamba kellett tömnöm egy csomag Manner nápolyit, két magos kiflit vajjal és szalámival, majd a gyerek meghagyott müzlijét. Verítékben ébredtem az éjszaka közepén.

Reggel elmentem futni. Nyolc kilométer után józan fejjel úgy döntöttem, megpróbálok kiegyensúlyozottan enni és nem fogyókúrázom az életben soha többé. Ez az én koromban már nemcsak életveszélyes, hanem méltóságon aluli is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s