Délibáb

Amióta Magyarországot elözönlötték a menekültek, az eszem és a szívem, ösztöneim, ismereteim, tapasztalataim és lelkiismeretem belső csatája zajlik. Bár a migrációs válságnak minden bizonnyal még csak az elején vagyunk, és nem lehetek biztos abban, hogy ide vonatkozó információim teljes körűek és helytállóak-e, a tényeket és mindenféle konspirációt, a legjobb és a legrosszabb forgatókönyvet is számba véve dűlőre jutottam magamban.

A miénktől idegen nyelvű, kultúrájú és vallású emberek ezrei, százezrei azt látják, hogy életük saját hazájukban fenntarthatatlan, ezért minden javaikat és kötődéseiket maguk mögött hagyva elmennek országukból. Egy részük a határ túloldalán, menekülttáborokban vegetálásra kényszerülve várja a helyzet javulását. Mások – az elszántabbak, erősebbek és ambiciózusabbak – pedig útra kelnek egy jobb jövő reményében. Olyan irányba mennek, ahol biztonságot remélnek az övökénél élhetőbb társadalmi berendezkedéstől, stabilabb politikai rendszertől és gazdasági működéstől. Amit ehhez hozzá tudnak tenni, az saját tudásuk, életerejük és önbecsülésük. Legális és illegális utakon érkeznek a vágyott területekre, attól függően, hogy vándorlásuk során milyen tapasztalatokra és ismeretekre tettek szert, milyen a bizalmuk adott útba eső országhoz, és úti céljuk eléréséhez mennyi erejük maradt.

A tömeges és gyorsütemű békés népvándorlás (értsd nem fegyveres invázió) Magyarország számára új keletű tapasztalat. Az idegen és ismeretlen tömeg jelenléte elbizonytalanít és félelmet kelt. Az ember érthetően félti saját egzisztenciáját, biztonságát, életterét. A fegyverre fegyver a válasz, tudjuk, hiába értelmetlen pusztítás a háború, a vér és föld, vagy a pénz nevében kioltott minden élet. De mit csináljunk, ha fegyver nélkül, nehezen kifürkészhető szándékkal jönnek férfiak, nők és gyerekek? Hagyjuk bambán és jóhiszeműen, hogy esetleg leigázzanak vagy elpusztítsanak bennünket, vagy gyanakodva menjünk elébe a könyörületnek, és önvédelemből érvényesüljön a bűnösség vélelme?

Az ösztöneim a védekezésre sarkallnak engem is, de mit kezdjek a civilizációval, a Bibliával, az iskolában tanultakkal?

„Minden  emberi  lény  szabadnak,  egyenlő  méltósággal  és  jogokkal  születik.  Értelemmel  és  lelkiismerettel bírván, testvéri szellemben kell egymás iránt viseltetnünk.” (ENSZ – Emberi jogok egyetemes nyilatkozata. 1. cikk)

A felvilágosodásban gyökerező szabadság és egyenlőség eszméje idejét múlt maszlag? A tolerancia, szolidaritás, kulturális sokszínűség valójában üresen csengő szavak, tankönyvek, ünnepi beszédek, pályázatok kötelező formai elemei?

„Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek. sőt, ráadást is adnak, mert akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van.” (Márk 4:21-33)

Jézus tanítása csak a komfortzónánkon belül érvényes? Az evangélium hirdetésére és a tanúságtételre csak a saját akolban van szükség? Martin Luther King, Gandhi, Teréz anya szeretnivaló bolondok voltak?

Sem az európai, sem a magyar identitást nem lehet foggal és körömmel megvédeni, csakis a befogadás készségével, szellemi és anyagi nagyvonalúsággal, valamint bátor hittel. Annak hitével, hogy a mi kultúránk, értékrendünk és erkölcsi alapállásunk összes ellentmondásával és hibájával is elég erős, követésre érdemes és nem fog szétmállani, lehanyatlani. Okos együttműködésre és áldozatvállalásra van szükség az államok között, de az egyének szintjén is. Mi más módon lehet a Gonosszal szemben megvédeni magunkat? Kerítéssel? Mi itt Magyarországon egyelőre azt építünk államhatáron és fejekben egyaránt. A rendőrök és a katonák visszanyomják a szögesdróton – akár a szülőcsatornán – átjutni kívánó gyerekek fejét. Menjenek más merre, Európa meg csináljon, amit akar!

A történelemkönyv nem a magyarokkal, hanem az Emberrel kezdődik. Szeretném, ha az utolsó lapján is szerepelnénk.

Jöjjenek! Nem félek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s