Anyabaj

PaulPeel-Mother-Love-1888

Az anyaság a legjobb dolog a világon. Az Úristen nagyon szerethette Évát, mert hiába büntetett minket a szülés fájdalmával, a rettenetes kínlódás a kitolással egy csapásra megszűnik és ezerédes az öröm, amely kisbabánkat kezünkbe kapva ér el bennünket. (Amint a szülőszobából kitoltak és a gyereket az újszülött osztályon megfigyelés alá vették, dehogy tudtam ágyban, párnák közt maradni. A szülészorvos zavart vissza a kórterembe a programozott szülésre várakozó kismamák közül, akiknek mint a próféta, lázas lelkesedéssel hirdettem, hogy ne féljenek, mert semmihez nem fogható boldogság vár rájuk. Kicsi, mozog, hangot ad, nézni tud és meleg – igazi babával lehet játszani ezután.) Hiába vágják el a köldökzsinórt, a szimbiotikus egység még sokáig megmarad. Ez a csüggés határozza meg identitásunkat, abban az állapotban vagyunk, hogy történjék ezután bármi, a mi létünk már értelmet nyert. Bajnoki érmünk minden szüléssel tovább fényesedik.

Aztán elröpül egy-két évtized, a gyerek egyre önállóbb lesz, és ha egészséges a fejlődése, lassan leválik: ellentmond, kritikus és olykor úgy tűnik, önző és hálátlan, de bűne lehet pusztán csak az, hogy boldog(ul) az anyja nélkül is. Ekkor az egónk aknamunkába kezd, s a nő minél jobban belefeledkezett anyaságába, annál nagyobb erővel esik saját fészkének. Elemi erővel tör rá az érzés, mennyi időt és teret vettek el, mennyi energiát szívtak el tőle, holott önként vállalt és szívből jövő áldozat volt minden. Magára néz, mi maradt belőle, és arra gondol, vajon tartogat-e még számára valamit az élet?  Jutalomjátékra és főszerepre vágyik, amelyet hajlamos valaki más – legkézenfekvőbben a gyereke – életéből kihasítani magának, szelíd és kevésbé szelíd módszerekkel. A szerencsések azonban sajátjukban lelik meg ezt. Nagy keresésben vagyok.

Amikor elmegy az utolsó vendég, ha tehetem, még legalább fél órát elszöszmötölök a fodrászszalonban. Kell ez az egyedüllét és átmenet ahhoz, hogy rendezzem magam és ráhangolódjak a családomra, a feladataimra, a közéletre és úgy általában mindenre, ami kívül van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s