Lamberszexuális

Lamberszexuális/lumberszexuális/favágószexuális – ezekben a formákban került át a magyar nyelvbe a legújabb szakállalapú férfi divatirányzat elnevezése. Az Amerikából származó kifejezés a lumberjack-ekre (favágókra) utal még a kézi fakitermelés korszakából. A nagy testi erőt és szívósságot, bátorságot igénylő, mindazonáltal alulfizetett fizikai munka és a vele járó zord életmód miatt a favágók a férfiasság különös ikonjaivá váltak a 20. század második felében, amikor a tevékenység folklorizálódva, elsősorban sportként élt tovább.

lumberjacklj lj2

SFA's mascot, the Lumberjack, before their second round game at Viejas Arena in San Diego, Ca. on Friday, March 21, 2014.

SFA’s mascot, the Lumberjack, before their second round game at Viejas Arena in San Diego, Ca. on Friday, March 21, 2014.

Napjainkra nemcsak a kockás flanel ingből vetkőztek ki a nagyvárosi favágók, de a balta is kiesett a kézből: eltűnt a fizikai erő aktív és versengő demonstrációjának a szándéka. Az ezredfordulót meghatározó metroszexualitás ágat hajtott: a kidolgozott testű, öltözködés- és táplálkozástudatos férfi imázsába új és nyers vizuális kód került. A makulátlan arcbőrt felváltja az ápolt és tervszerűen gondozatlan, jelentős méretű szakáll. Ez a rafinált brutalitás egyértelműen a libidót veszi célba a munkásosztály nosztalgiájával és szexi egzotikumával (Lady Chatterly Mellors-a).

lamber4  lamber5 lamber6 lamber07 lamber8 lamber10lamber3

A lamberszexuális férfi, ahogy egy twitter-en megosztott öndefinícióban olvastam, bármikor kész hátizsákkal útra kelni, de szívesen tölti a napját macskás videókat böngészve az interneten.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s