Matula bácsi és a liliomolaj

tüskevár

Ha egy családban nagyobb szünet után érkezik a legkisebb testvér, óhatatlanul működésbe lép a nevelési ökonómia elve: a korosztályok közti határok elmosódnak és a szabályok szinkronizálódnak. A harmadik gyerek nálunk is számos előnyre szert tesz a két nagy farvizén, a javakhoz és élményekhez egyaránt könnyebben és gyengébb kontroll alatt fér hozzá.  Ezért fordulhatott elő például, hogy a házi mozizásban a Bogyó és Babócát rögtön a Csupasz pisztoly követte. Mi röhögni akaratunk, ő viszont aludni nem. Többnyire persze próbálunk a gyermeklélektan szerint is vállalható kompromisszumokat kötni. Így van az, hogy nem telik el vakáció a Tüskevár nélkül.

A Fekete István regényéből Fejér Tamás által készített 1967-es filmadaptáció főleg Bánhidi László alakításának köszönheti sikerét.  Matula bácsi, a kisbalatoni Indiana Jones vonzerejének receptje a sajátos hanghordozáson kívül: gumicsizma, foltos nadrág, feltűrt ujjú ing mellénnyel, kopár, kese haj, harcsabajusz és kéthetes szakáll.

A filmekben a szűkszavúság mellett az ápolatlanság a magányos hősök, kóbor lovagok ismertető jegye. Az elvadult külső nemes lelket, éles elmét, bátorságot és gyengédséget takar, mintha a szappan a jellemfejlődés útjában állna. Hiába csodás a berek, siklik könnyen a ladik, ízletes a halpaprikás, valahogy megkönnyebbülünk, amikor Matula féltenyérnyi tükrét előveszi és a kunyhó félhomályában borotválkozni kezd, és hosszasan keresgélnénk az extrák közt, ha a filmből kimaradt volna az a jelenetet, amelyben a fiúk hazautazás előtt Náncsi néni befűtött fürdőszobájában megfürdenek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s