Sebald

sebald1

„A villamoskocsikban elolvadtak az ablakok, az elraktározott cukor felforrt a pékségek pincéjében. A bunkerekből kimenekülő emberek groteszken kicsavarodva süppedtek bele a felolvadt, nagy hólyagokat vető aszfaltba” – olvasom a kanapén fekve, miközben egy kövér legyet próbálok ideges rángásokkal – amúgy eredménytelenül – elhessegetni magamról. Az olvasás bizony már csak ilyen frivol tevékenység, ezért felesleges a könnyű, nyári olvasmány kategória. A vakációt W. G. Sebald-dal indítottam. Ez a kiváló német író csak nemrég került a látóterembe, de annyira magával ragadó a stílusa, hogy a harmadik könyvét fogom ma elkezdeni.
Az első – Légi háború és irodalom. A rombolás természetrajza – esszékből áll, amelyekben a szerző a német városok szőnyegbombázását és következményeit próbálja meg leírni. E harci események során egymillió tonna bomba által hatszázezer civil személy vesztette életét. A második világháborúban a németek által elszenvedett katasztrófa irodalmi feldolgozása egy két giccses-közhelyes kísérlettől eltekintve nem történt meg – állapítja meg Sebald. Az események rekonstruálásával arra próbál választ találni, hogy mi állhat a hallgatás/tudatkiesés hátterében: a vezeklés vágya, a továbblépés ösztöne?
A második a Kivándoroltak címet viseli, négy hazáját elhagyó ember élettörténetét göngyölíti fel sajátos elbeszélői viszonyulással. A szöveget fényképek, levelek felhasználásával, visszaemlékezések foszlányaiból rakja össze, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy valóságosak-e vagy a fikció részei. Az elbeszélő mindegyik hősével személyes kapcsolatban állt, a történet szálait utazások és olykor sorsszerű véletlenek kötik össze. Mindegyik élet fájdalmas és drámaian végződik, és az oda vezető titok sem tárul fel egészen. Az egyéni életutaknak ebben a visszafogott, alázatos és szisztematikus feltérképezésében a megismételhetetlen és megismerhetetlen emberi élet iránti tisztelet érezhető, amely még jobban kinyitja a fület a szó mögötti csendre.
Most az Austerlitz következik. Férjem annyit árult el, hogy egy a holokauszt elől Angliába menekített zsidó fiú felnőve próbálja megtalálni a családját, az emlékeit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s