Frizura-futurológia

fut1

A fodrászszalonunk egy jó nevű irányítástechnikai cég szomszédságában van, így – főleg férfi – vendégeim között sok a villamosmérnök és az informatikus. Egyik alkalommal a technológiai szingularitás került a társalgás középpontjába. Azok kedvéért, akiknek nem áll módjukban IT szakemberek haját vágni, elmondom, hogy ez a tudományos elmélet azt állítja, hogy a technológiai fejlődés évezredek távlatában nem lineáris, hanem exponenciális görbére írható. Így belátható időn belül – 20-30 év múlva – eljuthat odáig, hogy a mesterséges intelligencia meghaladja a biológiai intelligenciát, azaz a számítógép okosabb, kreatívabb lesz, mint az őt megalkotó ember, s – ha jól értettem Tibort – függetlenedik is majd tőle. (Az elmélet atyjaként számon tartott Ray Kurzweil 2005-ben megjelent könyve magyarul is olvasható A szingularitás küszöbén címmel.) A technológiai szingularitás lehetőségét a tudomány oldaláról nem vitatják, az álláspontok a tekintetben térnek el, hogy a technológia „uralma” jó-e vagy káros az emberiségre nézve, illetve az embernek van-e szerepe, felelőssége, lehetősége e folyamat előmozdításában/megakadályozásában.
Ha tényleg itt tartunk, nem sok időm van kigondolni, mivel álljak elő, ha majd egy kiborg lép be az üzletembe.
A science fiction témájú filmek egyik legszórakoztatóbb hozadéka a jövő-dizájn: az építészet, a gépek és eszközök mellett az emberek és egyéb lények megjelenítése. Míg az űrbéli létesítmények megjelenésükben elrugaszkodnak a valóságtól, az emberek hajviseletei a legtöbb esetben magukon viselik a film készítési idejének divatját.

A Csillagok Háborújában talán csak a női frizurák érdekesek, valamiféle jövőbe vetített tradicionalizmust sugallnak.

star wars1 star wars2 starwars3

A Star Strek sorozatban pedig a vulcan-i férfiak geometrikus, tömör, éles vonalú hajviselete jelzi az idegenséget.

startrek

A legeredetibb futurisztikus frizura-koncepció Az ötödik elem-ben látható (Luc Besson, 1997). A dizájn három francia nagyágyú munkája: a látványvilágot Jean-Claude Mézieres és Jean Giraud képregény-rajzoló, az öltözeteket és hajakat Jean-Paul Gaultier divattervező találta ki.

ötödeik elem2 ötödik elem1 ötödik elem3
Természetesen a fodrászokat is foglalkoztatja a jövő. Íme néhány fantasztikus kreáció:

fut2 fut3 fut4 fut4 fut5 fut6fut8
Ha számba vesszük, milyen frizurakészítési technológiák születtek a történelem folyamán – szabadon növesztett szőrzet-haj, fonott/kötözött/tűzött/épített haj, természetes haj/álhaj/póthajjal kiegészített vegyes haj/beültetett haj, égetéssel/vágással formált haj, festett haj, göndörített/ egyenesített haj, borotvált haj, haj- és fejbőrtetoválás – és léteznek egymás mellett, vajon elképzelhető-e valami egészen új paradigma?
A hajat elsősorban esztétikai jelentőségében tekintve újítás lehet a gravitáció-mentesített, ún. súlytalan haj, az áttetsző és világító üveghaj vagy a mozgatható haj. Funkcionális szempontból a vezérelt haj tökéletes adathordozó, adatrögzítő, tájékozódási és távközlő eszköz is lehet. Az biztos, hogy a jövőben már nem a vegyipar fogja játszani a főszerepet. Az új ágazat neve: pilotechnológia.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s