Tükröm, tükröm

brancusi muse

A szépségről kellett beszélnem tinédzsereknek. Olyan program keretében kaptam a meghívást, amely lányok számára lett kigondolva. Úgy döntöttem, a nem koedukált előadáshoz tartva magam a női szépségre fókuszálok. Sokat készültem, mert nem könnyű röpke két órában valami emlékezeteset mondani egy a tömegkommunikációt annyira uraló témában, mint az emberi vonzerő.

Kíváncsiságom, lelkesedésem és izgalmam egymás kölcsönhatásában sodort egyre merészebb távlatokba. Könyvről könyvre a téma újabb és újabb vetületei kerületek elő, és már csak pár nap volt hátra. A női szépséget végül a művészettörténet, a pszichológia és a feminizmus felől próbáltam megközelíteni. Hétmérföldes léptekkel kellett haladnom ahhoz, hogy legalább jelzésszerűen érzékeltetni tudjam a vonzerő észlelésének és a szépséggel kapcsolatos elvárások alakulásának történetét. A bevezetésben beszéltem szimmetriáról és arányokról, ideákról és ideálokról, többszörös rátermettségről és párválasztási taktikáról, testalakításról és testtorzításról, a női test tárgyiasításáról és szépség(ipar) diktatúrájáról. Majd szépségápolási és stílustanácsadás keretében olyasmikről esett szó, hogyan kell helyesen fésülködni, mit érdemes tekintetbe venni a frizura megválasztása előtt, és hogy a hosszú haj megfelelő gondozás híján cseppet sem hatásos morfológiai fegyver. A legjobb szépség-befektetésként említettem a bőr és a fogak ápolását, védelmét. Szóba kerültek a jellegzetes női alakformák, a hozzájuk kapcsolódó előnyös öltözködési megoldások és a női ruhatár alapelemei. Megmutattam, hogy a helyes táplálkozás, a testmozgás és a pihenés a vonzerő ugyancsak nélkülözhetetlen tényezői. Aztán eljutottunk a múló időhöz és az időtálló, belülről fakadó, valódi szépséghez. Mindeközben képeket vetítettem, híres nőktől idéztem, mini tárlaton mutattam be saját szépség-tudatom tárgyi kellékeit a nászajándék termékenység-szobortól a szív tortaformáig, a rúzstól a futócipőig. Irodalmat ajánlottam, végül felírtam a vonzerő képletét.

A közönség tudta követni kitervelt csapongásaimat és nagyon illedelmes volt, holott én saját kamasz gyerekeimből indultam ki, akikkel a legtöbb veszekedés a tükör előtt kezdődik, mert ők máshogy látják magukat és engem, mint ahogyan én látom őket és magamat. A visszafogottság dacára éreztem az érdeklődést, sőt némelyik tekintetben láttam a kritikai viszonyulást is felvillanni. Ez utóbbi hiányában a szépség, ez az ember kedvtelésére rendelt képesség a körülötte zajló, rendkívül manipulatív közbeszédben könnyen a boldogság elrontója lehet.

(Az előadás a budakalászi 1111. Szent István Cserkészcsapat „Be prepared” című pályázata keretében, a Norvég Civil Alap támogatásával valósult meg 2015. május 23-án.)

One response to “Tükröm, tükröm

  1. Visszajelzés: Ifjúság | HAJMERESZTŐ·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s