Nesze Neked Hajvágás! – 4. Ki tud jól hajat vágni?

8

Ha mondjuk mystery shopping keretében akarná valaki tesztelni a fodrászokat, hajvágás tekintetében háromo feladattal el lehetne dönteni, ki milyen szakmai színvonalon végzi a munkáját:
1. férfi vagy női rövid haj esetén milyen formavonalat és kontúrt alakít ki (homloki, halántéki- és tarkóhaj koncepciója és kivitelezése),
2. hullámos/göndör hajú vendég számára – aki ragaszkodik haja hullámosságához – milyen frizurát tud ajánlani és készíteni,
3. hogyan szabja személyre az egyik legnépszerűbb női hajviseletet, a hosszabbodó frizurát.
E három feladat elvégzéséből ugyanis kiderül, hogy a fodrásznak
– milyen kézműves motorikája van,
– mennyire veszi számításba vendége adottságait és kéréseit (testalkat, fej, arc, haj adottságai, ízlés, elvárás)
– milyen a stílus- és formaérzéke,
– tudatosan vágja-e a hajat (érti-e, mit miért csinál).
(Ami engem illet, fodrászképesítésem megszerzése óta e három területen tudom legjobban mérni saját fejlődésemet és hiányosságaimat is.)
Most részletesen a hosszabbodó (a köznyelvben fokozatos/átmenetes/lépcsőzetes/réteges/tépett elnevezéssel egyaránt jelölt) frizurával foglalkozom, mert azt tapasztalatom, hogy itt van a legnagyobb káosz vendég és fodrász kommunikációjában, de a legtöbb elrontott hajjal is ebben a műfajban találkozunk.
Fodrászati tanulmányaim során elég hamar rájöttem arra, hogy mivel a fej gömb alakú és hat rá a gravitáció, másként viselkednek a fejtetőn fekvő, és másként a fej oldalán szabadesésben lógó hajszálak: az egyenlítővel (kalapvonal) elválasztott északi és déli féltekén más-más törvények uralkodnak, de egyénenként eltér a haj mennyisége is a két területen. A fodrásziskolában megtanultunk négy alaphajvágást, amelyek variálásával tulajdonképpen valamennyi frizura létrehozható.

4alaphajvágás

Mégis a legjobb magyar hajvágó továbbképzésnek, az EFG-nek (mai nevén Brainy Cut) köszönhetem, hogy a fejanatómia és a hajnövés összefüggéseinek rendszerszintű feltárásával, valamint a vonatkozó fogalmak tisztázásával sikerült megértenem, miért olyan könnyű elrontani a „lefelé hosszabbodó frizurát”.
A vendég többnyire hosszú hajból szokott kérni olyan frizurát, amelynek általa észlelt legfőbb sajátossága, hogy a hajszálak eltérő magasságban végződnek, a hosszabbodást leginkább lefelé és/vagy hátrafelé érzékeli, mégpedig úgy, hogy a haj külső rétegén, illetve az arc felé vannak a rövidebb hajszálak, alul és hátul pedig az egyre hosszabbak.

4 5 7 9  16

(Az előrefelé hosszabbodó hajat vagy a rövid hajon megvalósuló hosszabbodást a vendégek nem sorolják ide, holott ott is ugyanaz a struktúra valósul meg.)

19 18

A probléma az, hogy amit a vendég hosszabbnak lát, az nem feltétlenül az. (Ha a hajat pl. az egész fejen egyforma hosszúságúra vágom – uniform vágás –, a fejtetőn kinövő hajszál relatív hossza rövidebb lesz, mint a tarkón növő társaié.)A hosszabbodó alaphajvágás-technika (a továbbiakban az EFG/Brainy Cut fogalmát használom) esetében a hajszálak abszolút hossza a fejtetőtől a tarkó felé haladva egy vagy akár több irányba is (lefelé, előrefelé vagy hátrafelé) növekszik. Ezt a fodrász úgy éri el, hogy a hajat a hosszabbodás irányával ellentétesen kiemeli és egy bizonyos ponthoz, vonalhoz vagy síkhoz mérve vágja le. A hosszabbodó haj tömege a hajvégek felé egyre fogy, így ezt a vágási technikát óvatosan kell alkalmazni. Amennyiben ugyanis nem jól határozzuk meg a hosszabbodás irányát, ütemét vagy a kiindulási hosszokat, a vendég haja garantáltan a a legfőbb típushiba valamelyik jegyét fogja magán viselni. Vékony szálú és/vagy kevés haj esetén a frizura alsó része nagyon meggyérül, s az ilyen hajviselet megfelelő „belövés” híján gondozatlannak, sőt olykor értelmezhetetlennek tűnik. Ha pedig van elég haj,  aránytalanul nagy feje lesz a vendégnek (polip-hatás).

0c 0d 0f 0h0i

A hosszabbodónak tűnő frizurákat tehát érdemes személyre szabottan, több alaphajvágás-technika kombinációjával megvalósítani. Ha sikerül eltalálni a frizura szerkezetét, akkor az utólagos finis-technikákkal (puhítás, ritkítás stb.) tovább finomíthatjuk azt.

21

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s