Nesze Neked HAJVÁGÁS! – 3. Ollóforradalom

tatoo

Hajvágásról szóló, laikusok számára írt sorozatunk eljutott a legizgalmasabb részhez: kézbe kerül az olló. De melyik? – teszi fel joggal a kérdést a szemfüles vendég, aki észrevette, hogy a fodrász többféle eszközt váltogat hajvágás közben. Ezt elsősorban nem unaloműzés céljából vagy felvágásból teszi, jóllehet szakmánkban a show cseppet sem elhanyagolandó szempont. Minden eszköznek megvan a maga szerepe. Következzék hát egy rövid szerszám-tipológia, a teljesség igénye nélkül.
A történelemből tudjuk, hogy hajat vágni lehet késsel, sőt karddal is, a fodrászok mégis a kevésbé heroikus, inkább praktikus munkaeszközöket részesítik előnyben. (Talán azért, mert nem szeretik a vért, bár hébe-hóba egy-egy fül azért így is áldozatul esik.) Globálisan napjainkban a legkedveltebb hajvágó szerszám az olló – vannak nemzetek, akik a nyesőre esküsznek, és vannak, akik mindent gépesítenének, de a végletek most hagyjuk! Az olló töretlen népszerűsége annak köszönhető, hogy két szára van, amely evolúciós lépéselőnyünk, a tenyérrel szembe forduló hüvelykujj kényelmes mozgatását veszi igénybe. A szárakon a pengék egymással szemben helyezkednek el és csukódásra vágnak. Ez a sajátosság teszi az ollót biztonságos, jól irányítható vágóeszközzé, amely a fodrászatban hasznosítható úgy a régi „fésű fölötti” technikában (pl. stuccolás), mint a hajban szabadon futtatva (slice-variációk), kiemelten pedig a Vidal Sassoon hatására elterjedt, ujjak közé feszített haj levágása esetén.
Az ollót az alábbi tulajdonságok szerint választjuk meg magunknak:
A méret az olló hosszát jelenti, inch-ben (1 inch=2,54 cm) van megadva (4-10-ig), vannak törtszámúak is, pl. 5.25 vagy 5.5. A méretet a kezünkhöz és a technikához választjuk (női ollók 5-5.5, férfi ollók 6-7, hosszú haj puhításához, felnyíráshoz hosszú penge, pontvágáshoz, formavonal kialakításához rövid penge). Vidal Sassoon egyik újítása volt, hogy a korábban főleg a férfifodrászatban használt robosztus, hosszú pengéjű olló helyett szinte manikűrolló méretű, könnyű munkaeszközt favorizált. Állította, hogy hajat térben mérnöki pontossággal vágni rövid pengéjű és könnyű ollóval, valamint ebből adódóan kis passzékkal (=az egy vágáshoz felvett haj mennyisége) haladva lehet.

sassoon olló
A penge formája hosszában lehet egyenes vagy hajlított,

egyenes1hajlított

keresztben domború vagy 45-fok szögű,

domború45 fokos szögű

a vágólap kialakítása sima vagy metszett. A ritkító ollók pengéje egyik vagy mindkét oldalon fogazott (5-38 fog).

ritkító KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA ritkító3 ritkító4
Az ollószárakat rögzítheti kézzel állítható csavar vagy száraz-csapágy.

csavaroscsapágyas
Az élesség az acél edzettségétől (Rockwell-keménység), a pengék állásszögétől függ, illetve attól, van-e extra kobaltötvözet az éleken.

kobalt él
A két ollószár lehet egyenes és fogantyú szimmetrikus, ez a könyök kiemelését kívánja meg. Az eltolt szárú ollók esetében az ergonómia a könyök leengedését támogatja, a természetesebb tartás kevésbé fárasztó és kíméli a vállat. A kéz kímélése érdekében ujjtámaszt is elhelyeznek az ollószáron. Léteznek természetesen jobb- és balkezes ollók egyaránt.

ergonómia

A dizájnerek azonban nem állnak meg itt. Az egyik fejlesztési irány a kéz anatómiai tulajdonságait még jobban figyelembe vevő, illetve a speciális vágási módokhoz, rendhagyó ollófogásokhoz kialakított formák elérése.

dupla2 futurisztikus
A másik a pengeélt és a vágólapok találkozását tökéletesíti. Ezek az ollók már a sebészeti eszközök élességét és vágási biztonságát közelítik meg, ezért nem tapasztalt fodrász kezében akár balesetveszélyesek is lehetnek.
A harmadik fejlesztési irány pedig a dekorativitásra vonatkozik. Nem a párducmintás bizsurátétekre vagy a Swarowski-kristály berakásokra és egyéb fensziségekre gondolok elsősorban, hanem a gravírozásokra és áttört, cizellált díszítésekre.  A szerszám lassan önálló műalkotást lesz. Némely – főként a japán – ollók aprólékos megmunkálása számomra egyszerre idézi a távol-keleti tetoválás hagyományát és a manierizmus ötvösművészetét.

művészi4művészi3művésziművész
(A Nesze Neked HAJVÁGÁS sorozat korábbi részei itt olvashatók:

https://hajmereszto.wordpress.com/2014/09/25/nesze-neked-hajvagas/
https://hajmereszto.wordpress.com/2014/10/07/nesze-neked-havagas-bevezeto-gyanant/
https://hajmereszto.wordpress.com/2014/10/23/nesze-neked-hajvagas-1-miert-vagjuk-a-hajat-avagy-az-5-m/
https://hajmereszto.wordpress.com/2014/12/02/nesze-neked-hajvagas-2-a-frizurat-legtobbszor-nem-olloval-hanem-kommunikacioval-rontjuk-el/)
)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s