Nesze Neked Hajvágás – 2. A frizurát legtöbbször nem ollóval, hanem kommunikációval rontjuk el

HAIRDRESSER

Első találkozáskor optimális esetben a következő ceremónia után kerül sor a hajvágásra:
1. A vendég és a fodrász üdvözli és tetőtől talpig szemrevételezi egymást (testalkat, stílus, temperamentum, önkép), a vendég beül a székbe. A vendég elmondja, mit szeretne: elképzelések, kívánságok, előkerül Liptai Claudia is a retikülből. A fodrász a hallottak tükrében, a még száraz haj fésülése közben felméri a vendég fejét, nyakát, arcát és haját (haj minősége és mennyisége, hajszerkezet állapota, hajnövés vonala, forgók, természetes választékok, legutóbbi vágási forma, hosszok, színek, elváltozások és korrekcióra szoruló eltérések). A fodrász elmondja javaslatát.
Zárójelben: Jó, ha vendég és fodrász hasonlóan látják, milyen frizura volna üdvös, de ez persze nem mindig van így. A megdönthetetlen elképzeléssel érkezők esetében általában ki kell várni, amíg a vendég belsővé tudja tenni javaslatunkat, és ez többnyire nem jön össze elsőre. Zárkózott vagy bizonytalan kliensnél – „nekem mindegy, rád bízom”-típusú életveszélyes mondatok – éppúgy résen kell lenni! A fodrász ilyenkor pl. finoman összeborzolja a vendég haját és megkéri őt, túrjon bele, igazítsa meg. Abból, ahogy ösztönösen elrendezi a haját, sok minden kiderül.
2. A két fél megállapodik a frizurában (forma, hosszok, finis (=milyenre legyen „belőve”) és az elkészítés menetében.
Zárójelben: Első találkozáskor az óvatos fodrász, aki a tartós ügyfélkapcsolat híve – még ha pályafutása nagy lehetőségét is látja egy hajban, arcban – a vendég kifejezett kérésére is csak legritkább esetben hajt végre radikális változást. Fodrásznak és vendégnek össze kell csiszolódni, ehhez idő, tapasztalat és türelem kell.
3. Megmossák, ápolják a vendég haját, felitatják róla a felesleges vizet, beül a fodrászszékbe és beterítő kendő kerül a nyakába.
Zárójelben: A hajmosás a fodrász elemi érdeke, amelyhez joggal ragaszkodik. Nem friss hajon dolgozni egyrészt nem higiénikus. Másrészt a nedves hajat vágva kevesebb szálló hajtörmelék jut a tüdejébe, így kisebb az esélye annak, hogy idővel szilikózist kapjon. Egy csupán vizezett, de nem mosott és ápolt hajat ugyanakkor sokkal nehezebb beszárítani, formázni, nincs fénye stb.
4. A fodrász kifésüli a hajat és a tervezett vágás tudatában szekciókra osztja a hajas bőrfelületet, az adott szekciókban növő hajat pedig félretűzi, azaz tiszta munkaterületet teremt magának. Tudja előre, hogy „mit” fog vágni: a fej egyes területein milyen szerkezet hoz majd lépre, hová épít és hol bont, hová készít aktív vagy passzív felületet, hol teremt stabilitást, hol pedig mozgalmasságot, mit mivel kapcsol össze és mit hagy kapcsolat nélkül. A két legfontosabb tényező, amelyet az 1. pontban felsoroltakon kívül számításba kell vennie: a gravitáció (hol lesz szabadesésben a haj és hol fekszik fel a fejre), illetve a frizura kialakításának a vágáson túli eszközei (beszárítás, sütés/vasalás, formázó és finistermékek), amelyek rendelkezésre állnak és szóba is jöhetnek, azaz pl. a vendég nem zárkózik el előlük. (Egy kőművesnek se mindegy, hogy használhat-e habarcsot a téglák között, vagy szárazan kell raknia a falat.)

A tudatos fodrász ezek után veszi kezébe az ollót, majd tervezett haladással levágja a hajat.

Főhajtás az EFG-nek! Legközelebb innen folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s