Minden hajjal megkenve

A múlt hét a szalagavatók és gólyabálok jegyében telt el: alkalmi frizurákat készítettem fiatal lányoknak. Bármerre is jár a divat, a keringőhöz loknikat kérnek ma is. Aki a hét többi napján bakancsban, szűk farmerben és kinyúlt pulóverben érzi jól magát, az is tudja, hogy a csigákba rendezett frizura nemcsak az abroncsos ruha kötelező stilisztikai tartozéka, hanem olyan ékszer, amelytől a testtartás és a mozdulat is kecsesebb. Hatására a hétköznapiságból emelkedettség, a sutaságból báj, az ösztönös sikkből lebilincselő elegancia lesz: a hosszú haj elnyeri a neki járó méltóságot.
Az olyan társadalmakban, ahol a nemekről való gondolkodást még elsődlegesen a hagyomány, a vallás határozza meg, többnyire hosszú haj viselete kötelező a nők számára. Bár a nyugati világnak a nemünk helyzetét, lehetőségeit és jogait befolyásoló vívmányait becsben tartjuk, átkaival együtt vállaljuk és semmiféle revíziót nem szeretnénk, érdemes megfigyelni és megszívlelni azokat a mienkénél jóval csendesebb eszközöket is, amelyek segítségével a keleti nők a tradíció keretei között próbálják követni vágyaikat és saját útjukat. Erre a másfajta nőiségre példa a The Lunchbox (Ezerízű szerelem) című koprodukcióban készült indiai film is, amelyben egy elhidegült házasságban élő asszony és egy özvegy férfi között úgy szövődik kapcsolat, hogy még csak nem is látják egymást. A férfi egy véletlen folytján megkóstolja a nő főztjét, s ezután az étel lesz az üzenet, az ételhordó pedig a szerelmi posta.
A női főszerepet Nimrat Kaur játssza. Tekintete, mozdulatai, beszéde finomságát jól ellenpontozza fényes, sötét, dús haja, amely összefogva is, akár a duzzasztógát mögött csendesen várakozó víztömeg, sugározza az erőt.

Nimrat-Kaur-12  4 6 10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s