Itt van az ősz

a

Öregedni senki nem szeret – azt hiszem, ez vitathatatlan. Biológiai lejtmenetünk során fodrászati szempontból két fő kihívással kell szembenéznünk: a haj ritkulásával/elvesztésével és az őszüléssel. Az előbbiről – férfiak vonatkozásában – már írtam korábban (https://hajmereszto.wordpress.com/2014/05/05/a-kopaszsag-dicserete/), most az ősz hajról és a nőkről lesz szó.
Az ősz haj – és most csak az élettani őszülésről beszélünk – úgy keletkezik, hogy a szőrtüszőkben fokozatosan csökkenni kezd (30-35 éves korban, főként a halánték és a homlok tájékán), majd végül teljesen leáll (60-70 éves kor körül az egész hajas felületen) a melanin nevű festékanyag termelése. Ha a hajszálban nincs pigment, fehérnek látjuk. Fontos tudni, hogy nem a meglévő hajszál – amely kb. 2-6 évet tölt a fejünkön – kezd el világosodni, hanem a még pigmentet tartalmazó hajszálak fokozatosan kihullnak, s a helyükbe festékanyag nélküli, ősz új hajszálak nőnek. Jó hír, hogy bár a szín elvész, az ősz haj védettebb a hajhullással szemben, vagyis szerencsés, aki előbb őszül, mint kopaszodik!
Az ősz haj lehet teljesen ép, szép és egészséges, azt azonban mindenki tapasztalja, hogy nemcsak fehérsége folytán lóg ki a sorból. Erősebb, olykor hullámosabb, mint pigmentet tartalmazó társai, szóval öntörvényű. Ezért igazából nem maga a fehér haj a kellemetlen, hanem az az időszak, amíg el nem érjük legalább a fifti-fifti állapotot. (És nem azért, mert azután már úgyis mindegy.) Más az őszülés hatása egyenes, hullámos vagy göndör hajon és a természetes hajszín sem mellékes, mert ugyanazt az ősz hajszálat háttértől és fénytöréstől függően láthatjuk kopott fehérnek, fakó sárgának, gyöngyszínűnek vagy éppen hamuszürkének. (A szemszín és a bőr tónusa is számít, de nem akarom túlbonyolítani.) Szóval Európában mondjuk a svéd nőknek a legegyszerűbb, a spanyoloknak a legnehezebb szépen természetesen megöregedni.
Az őszülésnek több hatásos ellenszere is van: a hajfestés (teljes vagy melír), a megfelelően választott frizura, a smink és az öltözködés. Két alapszabály van szerintem: 1. a színt valahol pótolni kell, 2. az őszülő haj sose legyen lenőtt, elhanyagolt, mert kétszeresen ápolatlannak hat!
Vannak nők, akik őszülésüket is sikerre tudják vinni.

0 02 03 04 05 06 07 08 08a

Míg a geometrikus formák – bobok! – és a rövid fazonok nagyon nyerők, a hosszú ősz haj csakis összefogva, kontyba viselhető, a szürkülő vagy fehér Loreley-ok hátborzongatóak szerintem.

01

S bár magamnak nem ilyet tervezek, a berakott csigákat is tudom szeretni. Az ilyen nagyi-frizurák mellé – ha nem kalap vagy korona alatt látom őket – egyből érzem az almás pite illatát.

09 010

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s