Nesze Neked HAJVÁGÁS! / Bevezető gyanánt

Először én is a polipeptid lánccal akartam kezdeni, aztán rájöttem, hogy egy laikusoknak szóló hajvágási alapvetéshez a legjobb felütés Vidal Sassoon. Máig ő a világ leginnovatívabb és legnagyobb hatású fodrásza.

Vidal Sassoon
A mai/modern/mérnöki – és a (nyugati) világ fodrászataiban 99%-ban általánosan alkalmazott – hajvágást egy olyan férfinak köszönhetjük, akit különös viszony fűzött a nőkhöz, én legalábbis ezzel magyarázok mindent.
Angliai zsidó családban született és még egészen kisfiú volt, amikor az apa lelépett otthonról. Édesanyja magára maradt vele meg az öccsével és hamar belátta, hogy a mindennapi kenyér előteremtését, valamint a két kisgyermek nevelését egyedül képtelen megoldani, így átmeneti időre nevelőotthonba adta a gyerekeket, akik csak hétvégékre tértek haza. Amikor a meglehetősen eleven és a futballért mindennél jobban lelkesedő Vidal 15 éves lett, anyja úgy döntött, kitaníttatja egy jó szakmára a család egzisztenciájának nagyobb biztonsága érdekében. Elvitte a gyereket egy akkortájt híres fodrászmesterhez, aki heti 10 fontért fel is vette volna a fiút inasnak. Az anekdota szerint, amikor kiderült, hogy az asszonynak nincs elég pénze erre, Vidal, akinek amúgy sem fűlött a foga a dologhoz, meghajolt és gyorsan kilépett az üzletből. Ez az elegáns távozás annyira megtetszett a mesternek, hogy végül ingyen is maga mellé vette. Vidal, miközben kitanulta a mesterséget, ráébredt arra, hogy forradalmi változásra van szükség: ki kell szabadítani a nőket a búra alól!
Megérezte, hogy a világnak erős nők kellenek, akik, ha kell, megállnak a maguk lábán. Ugyanakkor az esztétikus megjelenést, a külső-belső harmóniát a női identitás nélkülözhetetlen elemének és minden nő egyetemes alapjogának tekintette.
Hogyan lehet demokratizálni a szépséget? Hogyan lehetnek a nők ápoltak és vonzóak egyszerűen, gyorsan és olcsón? Ha olyan frizurát találunk nekik, amelyet elég havonta egyszer felfrissíteni. (Azelőtt a nők – már aki megengedhette magának – legalább hetente eljártak fodrászhoz és órákat ültek ott.)
Vidal Sassoon hajról való gondolkodását két dolog befolyásolta: a ruhadizájn, az haute couture, amelynek London az ’50-es évektől egyik fellegvára volt, valamint az építészet, elsődlegesen a Bauhaus geometriája és letisztult funkcionalitása. A hajat térbeli kiterjedésében képzelte el és koncepciójának lényege, hogy a formát csavarók, fésülés vagy tupír helyett elsődlegesen magával a vágással kell létrehozni. A hajat Vidal Sassoon óta ujjunk közé feszítve, meghatározott szögben kiemelve, tudatosan választott irányban vágjuk. (A magyar fodrászképzésben is a 4 alaphajvágás – erről még később lesz szó – az ő elképzelését foglalja össze.)
Sassoon arra is rájött, hogy jó frizurát csakis egészséges hajból lehet készíteni: míg egy tupírozott és lakkal betonra fixált haj természetes adottságai nem annyira érvényesülnek, egy mérnöki precizitással vágott „wash and go” frizura mindent megmutat a hajszerkezet állapotáról. Éppen ezért kiemelt gondot fordított arra, hogy rászoktassa a nőket a megfelelő otthoni hajápolásra, ehhez pedig folyamatosan hajápoló termékeket fejlesztett és vitt a piacra.
Vidal Sassoon 2012. május 9-én hunyt el. Halála után félévvel életmű-kiállítás nyílt róla Londonban „A férfi, aki egy ollóval megváltoztatta a világot” címmel. A mellékelt képeken a három kedvenc Sassoon-frizurám – a five point cut, a classic bob és a box bob – látható, amelyet a kiállításhoz készült katalógusból fotóztam ki.

five point cutclassic bobbox bob

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s