Hajkritika EFG-módra/ Törőcsik, Nyilasi

Ülünk a tévé előtt, nézzük a stadionavatót és próbálunk lelkesedni. Feszengő öröm és kínlódó általánosságok a kommentekben. Mondom a férjemnek, szurkolói identitásom előhívására meséljen már valami reménykeltőt a magyar foci nem túl távoli történelméből, elvégre a Chelsea-nek mégse drukkolhatok. A jóságos tekintetű Nyilasi Tiboron eltűnődve felidézi Törőcsik Andrást: milyen eszes és trükkös csatár volt. Meccseket sorol fel, nevezetes megmozdulásait, de az arc sehogy sem ugrik be nekem. Rákeresek az interneten és egyből bevillan: hiszen ez a Vagány! (A ’70-’80-as években a foci annyit jelentett nekem, hogy ha meccs van, otthon nem mehet más a tévében. Ám Törőcsik rosszfiús nézésére lehetetlen volt nem felfigyelni.)
Nyilasi, Törőcsik: egy évjárat (1955), két meghatározó klub (Ferencváros és Újpesti Dózsa), két poszt (középpályás és csatár). Engem most mégis a hajuk érdekel, mert az is nagyon jellegzetes és különböző.
A férfiak alapvetően három fő csoportba oszthatók frizura-életpálya szempontjából. Vannak, akik utolsó hajszálukig követni próbálják a divatot. Vannak, akik egész életükben ugyanazt a frizurát hordják (Ferikém, a szokásost!), végül vannak, akik egy ideig variálnak, majd öntudatlanul, dacból vagy nosztalgikusan lecövekelnek – általában csúcséveik – hajviseletnél. És van a Nyilasi meg a Törőcsik.
Nyilasi azzal a fajta erős szálú, hullámos és dús hajjal indította pályafutását, amelyről gyakorlott fodrász hamar megállapítja, hogy korán elkezd kopaszodni. Magasodott is a homloka eredményeivel egyenes arányban, amit eleinte cuki oldalfésüléssel kezelt, mostanság pedig hajbeültetésről rebesget a bulvár. A többi nem nagyon érdekli, mert egyetlen képet nem találtam róla frissen vágott hajjal. Biztos hathetente eljár nyiratkozni ugyanoda, ahová harminc éve.
Törőcsiknek szerintem fodrász soha nem nyúlt egyenes szálú, kese hajához, legfeljebb évente egyszer, húsvétkor, az édesanyja kedvéért. A frizurát az idő alakította: 12 hónap, 12 centi. Az örökös lenőttség állapotában lévő hajviselet már-már védjegyszerű. A lázadás álcázása puritán igénytelenséggel és fordítva. Ezzel a mentalitással is azonosulni tudok, mert ne feledkezzünk meg arról, hogy a jelenkor metroszexualitása előtt az igazi férfinak nemcsak az óvodában lógott a cipőfűzője.
A két legendás magyar játékos pályafutását csak felszínesen ismerem, de annyit tudok, hogy míg Nyilasinak sikerült hosszútávon egzisztenciát építenie a futballból, Törőcsik karrierje elég végletesen alakult és viszonylag hamar derékba tört, azóta pedig zaklatottan és kiszolgáltatottan él. (Jelenleg éppen kórházban ápolják.) Ha belegondolok, egy hétköznapi kis életben mennyi botlás és kisiklás van, akkor milyen lehet ráadásként a tehetség terhét is cipelni. Biztos vagyok abban, hogy végül mindkettőjük jegye a mennyekbe szól majd. Elképzelem a két figurát a felhők felett, a kapuban. Az Úr jobbján Nyilasi talál mindenki számára felmentést a bűnei alól, a baloldalon pedig Törőcsik tereli be szemfülesen a lepattanó lelkeket.
0tny1

nyilasi0a

nyilasi1

nyilasi3

nyilasi4

nyilasi5

nyilasi6

nyilasi6a

törő0

törő1

törő3

törő3a

törő5

törő6

vtny2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s