Bovaryné és a haja

 bovary_1

Bovaryné történetét évtizedek óta kerülgetem. Nem hittem, hogy egy hétköznapi nőnek a házasságkötéstől a házasságtörésen át az öngyilkosságig tartó profán szenvedéstörténetét ilyen jól meg lehet írni, ráadásul a 19. században. A múlt héten levettem a polcról és pár perce értem a végére. Az egyik legjobb regény, amelyet valaha olvastam. Az elbeszélői pozíció az, ami tökéletesen lett eltalálva a történethez. A hősei veséjébe látó és a környezet legapróbb részleteire figyelmes, mindent tudó és arról rendkívül érzékletesen beszámoló narrátor zavartalanul siklik szenvtelen távolságtartásból azonosulásba, azonosulásból mindent átforgató iróniába.
Flaubert a szereplők jellemzésében, a kapcsolatok dinamikájának, összekötés és elválás ábrázolásában fontos szerepet szán a hajnak.
A hajadon Emma:
„A lány nyakát lehajtott, fehér gallér övezte. Haja, melyet kétfelé választott, oly fekete volt és sima, mintha mindegyik fele egy darabból lett volna öntve, középen a finom választék a fej hajlata szerint mélyedt el, füle alig látszott ki gazdag hajzata alól, amely hátul nagy kontyban végződött, míg elől, a halánték felé hullámos fürtökké lendült, amit a falusi orvos most látott először életében.”
Charles:
„Mivel igen megszokta régebbről a pamut hálósipkát, az éjjeli fejkendő sose maradt meg a fülén, épp ezért reggel a haja borzasan lógott az arcába, amellett meg tele volt a párnájából kihullott pihékkel is, mert a párna zsinegje éjjel többnyire kioldódott.”
Léon:
„Nem volt nála példásabb diák: a haja sose volt nagyon rövid, sem pedig nagyon hosszú, negyedévre szóló pénzét sose költötte el már elsején, s tanáraival mindenkor igen jó viszonyban maradt.”
Rodolphe:
„Emma láthatta azokat a kis aranysugarakat, amelyek ott csillogtak a férfi fekete pupillái körül, s még annak a kenőcsnek az illatát is érezte, amellyel Rodolphe a haját gondozta.”
Emma a házasságtörés után:
„Hajfürtjeit a nyakszirtjén mintha csak egy rontásban jártas művész bodorította volna: súlyos tömegben fodrozódtak, hanyagul s a házasságtörés véletlen szeszélyei szerint, amelyben naponta kioldódtak.”
„Haját is egyre másként hordta: némelykor kínai módra, puha fürtökben, hosszú fonatokkal; máskor meg oldalválasztékkal, alul meg férfi módra bodorítva.”
„Némelykor Emma, nem törődve a fiú jelenlétével, előtte hozta magát rendbe. Kihúzta hajából a fésűt, majd hirtelen mozdulttal megrázta a fejét a tükör előtt; s amikor Justin először látta ezt az egész hajsátrat, amely sötéten gyűrűzve Emma térdhajlásáig ereszkedett, a szegény fiú mintha csak valami új, rendkívüli s szinte ijesztő ragyogású látványnak lett volna szemtanúja.”
Rodolphe ihletet keres régi viszonyainak emlékei között az elbocsátó levél megírásához:
„…gépiesen kutatni kezdett a papírlapok s az emléktárgyak e tömkelegében, összevissza csokrokat, harisnyakötőt, fekete maszkot, tűket és főképp hajfürtöket talált – mindenféle hajfürtöt, barnát, szőkét; egyik-másik beleakadt a doboz vasalásaiba, s amikor ezt felnyitotta, azonnal összetöredeztek.”
Félicité, a cseléd Charles kérésére levág egy fürtöt a halott Emma hajából:
„Végül is, legyőzve izgalmát, találomra belevágott két-három helyen is a hajba, amelynek szép sötét teljében nagy fehér foltok éktelenkedtek.”
Flaubert-t a regény megjelenése után beperelték erkölcstelenség és vallásgyalázás miatt, de hamarosan felmentették a vádak alól. Aki elolvassa a Bovaryné-t, maga is rájön, hogy Flaubert nem házasságtörésre bújtja fel olvasóit, hanem sokkal inkább önmaguk megismerésére. Ennek egyik, a valódi tapasztalásnál korlátlanabb és kevésbé kockázatos formája a megfelelő könyvek olvasása. Emma az egyszerű falusi létből kilépve a zárdában töltött serdülő éveinek elfojtásában, titokban olvasott ponyvák románcain dédelgette magában az élet egyetlen lehetséges értelmének, a mindent elsöprő szerelemnek vágyképeit és kergette ezt az ábrándot élete végéig mindhiába.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s