Hajkritika EFG –módra /Colin Firth

Bár a női ízlések és pofonok is különbözőek, létezik közmegegyezés az egyetemesen vonzó férfiak tekintetében. Ebbe a szűk keresztmetszetbe tartozik Colin Firth, aki rajongóit számos nagyszerű alakítása ellenére elsődlegesen a BBC 1995-ös Büszkeség és balítélet-adaptációjának köszönheti. A 100 legszebb szerelmes tekintet listáját vezeti Mr. Darcy arckifejezése, amellyel a zongoránál éneklő Elisabeth-et figyeli. (Rögtön az első kockák itt: http://www.youtube.com/watch?v=_GHm4MK6F1Y)
A kiváló brit színészről sok előnytelen kép található az interneten (közülük egyet se teszek közzé), ami talán nem a bulvár gonosz ármányának köszönhető, hanem inkább annak, hogy Colin Firth-nek megragadó, harmonikus, mégis csalóka arcberendezése van. Négyszögletesség, klasszikus arányok (magas homlok, egyenes orr, hosszú, erős nyak), ugyanakkor lágy vonalak, gödrök és göndörség, üde bőrszín és meleg barnaság jellemzi. Így aztán pár kiló felesleg, egy elburjánzó frizura vagy egy önfeledt nevetés képes túlpuhítani a vonásait. Ha valaki nem ismeri tekintetének dinamizmusát, pusztán egy merev fotó alapján nem feltétlenül érti vonzásának titkát. A Jedi-erő a szemeiben van. Tekintetével pillanattöredékek alatt képes árnyalatot váltani, s szinte egyidejűleg kifejezni az érzelmek ambivalenciáját: a félelmet a fenségben, a hitet a reményvesztettségben, az odaadást a megvetésben.
Civil hajviseletében léteznek változatok, de bizonyos szabályszerűségek mindig érvényesülnek: nyújtott, nyírt vagy hajhoz növesztett pajesz, az oldalt – mindig ollóval, sosem géppel! – rövidre vágott, a fejtetőn hosszabbra hagyott, a homlokot természetes hullámosságával lazán és volumenesen körülvevő hajtömeg. Ezek a frizuratulajdonságok hangsúlyozzák a magas testalkat eleganciáját, hosszítják a kerekedésre hajlamos arcot, egyúttal fókuszba helyezik a szemek és a homlok tájékát, vagyis a tekintet központját. (Innen csak lopva pillantgatunk a szájára, mert az alsó ajkával is csinál valamit, de még nem jöttem rá, hogy mit.) Ahogy az idő múlik, a szemüveg szigorúsága némi hűvösséget kölcsönöz a tekintetének és távolságot teremt közte és szemlélője között, amitől csak még ellenállhatatlanabb.

KépKépKépKépKépKép

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s