Mielőtt megtudtam

hogy kik nyertek 2014-ben Oscar-t, úgy éreztem, elsírom magam, ha a legjobb mellékszereplőnek nem Jared Leto-t választják, a legjobb make up-ért és hajakért járó díjat pedig nem a Dallas Buyers Club (Mielőtt meghaltam) sminkese  és fodrásza  nyeri majd. Még szerencse, hogy Hollywoodban lehet bízni a happy end-ben!

Jared Leto-nak már a film elején van egy rövid jelenete (bekötött fejjel, málnapiros rúzzsal az ajkán), amely után a zsűri tudatalatt végérvényesen behúzta az ikszet a neve mellé:

images

Ez a pár kocka ettől az évtől a színiakadémiákon kötelező tananyag lesz.. Férfit és nőt egyszerre játszani Letoéhoz hasonló kifinomultsággal és drámai erővel még sosem láttam. Transzvesztitája mentes minden klisétől. A karakter többet elmond a nemi identitás kérdéséről, mint egy évtizednyi emberi jogi közdelem, amely nélkül persze az alakítás sem születhetett volna meg.

Ami pedig a sminket és a hajakat illeti, ismét két nő, Robin Mathews és Adruitha Lee remekelt.

Image

A ’80-as években vagyunk minden vintage beütés nélkül.

ImageImage

Ha összehasonlítom ezt a fajta vizualitást a 12 év rabszolgaság kissé skanzenszerű, esztétizáló képi világával,  a Dallas Buyers Club-nak kellett volna nyernie. Nem vagyok telhetetlen.

Image

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s