James Bond haja

Itt a farsang. A magyar ember ilyenkor azon töri a fejét, minek öltözzön be a gyerek? Míg a kislányok már hetekkel előre tudják, hogy hercegnők lesznek, a fiús családokban James Bond szokott lenni a későn eszmélők mentőötlete. Nem kell hozzá más csak fehér ing (óvodás kortól kötelező eleme a ruhatárunknak), fekete öltöny (vészhelyzetben kettőezerért is lehet venni ilyet neylonból a hipermarketekben), csokornyakkendő (papírból könnyen elkészíthető), a fekete versmondó cipő és némi zselé vagy hajfénykrém, amellyel a gyerek fején is elérhetjük a hamisítatlan 007-es hatást. Pisztoly pedig minden valamire való játékboltban kapható, de ha lekéstük a nyitva tartást, elég fekete szigetelőszalaggal körbetekerni a gyerek csőre töltött jobb kezét. (Az első pisilésig garantáltan működik a dolog.) Lám, ilyen egyszerű az elegancia egy férfi számára!
Kiváncsi lettem, ez a „look” valóban állandó vagy van változás James Bond fél évszázados ikonográfiájában? Moziplakátokat keresetem elő az első (Dr. No, 1962) és a napjainkig utolsó (Skyfall, 2012) film között.
dr_no_xlg

you_only_live_twice_xlg

ent_444_1690

spy_who_loved_me_xlg

for_your_eyes_only_ver2_xlg

Never Say Never Again quad

licence-to-kill-movie-poster-1989-1020189825

goldeneye_ver2_xlg

die-poster-6

images
A képeket végignézve a fodrász számára világos, hogy itt a modern férfi egzisztenciális talajvesztéséről van szó. A ’60-as évek sármőrje a kezdeti dolce vita, majd szerelmi háromszögek és párharcok után végül egyedül marad. A ránk vetett magabiztos mosolyt távolba vesző, kemény tekintet váltja föl. A célnélküliség nemcsak a párkapcsolat, hanem az életfeladat tekintetében is megfigyelhető: a földi javak megszerzésére irányuló játékot az elemekkel való küzdelem váltja fel, végül a technológia is kifarol James Bond mögül. Itt a dráma már az emlékezet lövészárkaiban zajlik. Alakja társ és pisztoly nélkül mosódik el az utolsó képen. Egy dolog azonban tényleg nem változik: a klasszikus elegancia. Úgy tűnik, ez az utolsó anyagi keret, amely egyben tartja a darabjaira hulló személyiséget. A frizura itt álca és támasz egyszerre.
Mielőtt végképp megkattan, ideje volna már nyugdíjazni szegény 007-es ügynököt. Hallgassátok, hogyan képzeli el ezt a Wise Guys!http://www.youtube.com/watch?v=4fTQQMGjCOw

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s