Minden, ami szép volt

Nyaralni nem könnyű, főleg Hévízen nem. A magyar üdülőváros a tó köré olyan wellness-marketinget épít, amely elől nincs menekvés. Egy helyi kiadvány szerint elengedhetetlen a holisztikus szemlélet, a testi fittség mellett a szellemi és lelki harmónia megteremtése, mindez egy olyan önként választott létmódban, amelynek jellemzői az egyéni felelősségtudat és a kiegyensúlyozottság. Az „Érezd jól magad! ilyen szofisztikált sulykolása szorongást kelt és ez csak fokozódik, ha az ember tud olvasni magyar, német vagy orosz nyelven. Lépten-nyomon táblák hirdetik, hogy mi mindenünket lehetne – és kellene is – megreparálni. Az összes testtájnak van itt specialistája, orvosa és kézművese egyaránt. (Csak fodrászból több tucat, sokuk vasárnap is dolgozik.)
Hol vannak már a régi idők, amikor főként a csúz és az isiász kínjait enyhíteni utaztak ide magukban férfiak és nők? S ha a kúra során, a hatalmas fekete gumigyűrűk védelmében olykor szövődött is egy-egy románc, többnyire rejtve maradt a gőzölgő gyógyvíz párájában. A németek már csapatosan érkeztek, évtizedeken át főleg nyugdíjas házaspárok lepték el kiszámítható rendszerességgel a várost. Megérte Sármelléken repülőteret üzemeltetni a számukra, a templomban pedig német nyelven is lehetett hallgatni az igét. A németek azonban a közelmúltban elhagyták Hévízt, helyettük orosz turisták érkeznek nagy számban.
A város szolgáltatásaival mostanában próbálja a fiatalabb korosztályokat is bevonzani: a gyermekes családok érdekében a gyógyfürdőben gyermekmedence épült és létesültek játszóterek is. A legújabb a Zrínyi utcában. Csodálatosan parkosított, biztonságosan elkerített, árnyékot is adó ligetben helyezték el a vonzó és változatos játszóeszközöket, igaz, kavicságyra, de hát ne legyünk telhetetlenek! Mikor másnap is felkerestük, zárva volt. Az üzemeltető tábla szerint a szomszédos Sante (!) Hotelben kell elkérni a kulcsot. Ott a recepciós sokáig nem vett észre, pedig köszöntem, de az éppen hozzá magyar nyelven kiválóan beszélő orosz idegenvezető is láthatóan terhére volt, aki a lelkiismeretesen igyekezett csoportja egyik tagjának kérdéseit és kívánságait közvetíteni. A vendég hölgy utolsó kérdése az volt: és táncolni is lehet? Mire a recepciós lány félre húzott szájjal, megrökönyödését cseppet sem leplezve csak annyit válaszolt: Ha van kedve!? Jóllehet, szépnek és egészségesnek lenni közügy, errefelé a kedvesség – már csak Hévíz fenntartható fejlődése érdekében is – állampolgári kötelesség volna.
Végre elkérhettem a kulcsot, mire a recepciós határozott tömörséggel csak annyit mondott: „Nem adhatom oda.” Tyúkok ülnek rajta – gondoltam, de további faggatásra kiderült, valami bizottságot várnak négy nap múlva, és addig nem nyithatják ki a játszóteret. Ekkor a barátságos orosz idegenvezetőnek megesett a szíve mellettem ácsorgó hároméves lányomon és paksamétájából előkapott egy orosznyelvű szórólapot, lelkesen lefordította nekem, hogy a tófürdőben is van játszótér, sőt gyermekmedence is. Ekkor a recepciósnál térkép felől érdeklődtem, adott is egyet, amelyen a város mindhárom játszóterét feltüntették. Így jutottunk a Dr. Babócsay utca játszóterére, amelyet az ültetett fák nagysága és az építmények dizájnja alapján a Millennium tiszteletére avathatták fel egy másik bizottság előtt. Egy elhagyott játszótérnél kevés szomorúbb dolog van, látványa valahogy a jövőbe vetett hit feladását tükrözi. Ekkor világosodott meg számomra, hogy itt is a nagy magyar játék megy: építünk valami szépet és újat, hogy a régi rohadót elleplezzük vele.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s