Tavaszi fodrászrajzás – a természettudós szemszögéből

Image Vasárnap Budapesten tartott nagyszabású születésnapi ünnepséget Magyarország egyik jelentős fodrászipari termékforgalmazó vállalata, a HairLine Kft. A RAM Colosseum nézőtere zsúfolásig megtelt. Ennyi fodrászt soha korábban nem láttam együtt egyszerre, minden négyzetméterre jutott belőlük vagy négy! A műsor megkezdése előtt 10 perccel már elfoglaltam a helyemet, így jutott idő arra, hogy résztvevő megfigyelőként tanulmányozzam a fodrászok megjelenését és társas viselkedését.

A fodrászok kis csoportokban és csacsogva érkeznek, magabiztosan mérik fel a helyet, ahová letelepedni kívánnak. A territóriumokat nem védik erős határvonalak, a békés megyeiek bátran ülnek le zalai társaik mellé. A csoportok vegyes összetételűek nemben és életkorban egyaránt, de általánosan elmondható, hogy a női egyedek 10:1 arányban felülreprezentáltak. A rajzó fodrászok átlagéletkora 40 év. Csoportokba jóllehet nem külső jegyeik szerint szerveződnek, fiziognómiájuk alapján felállítható egy általános tipológia.

BirdofParadise

A Paradicsommadár

Az egyik domináns típust az élénk színekkel tarkára festett, felborzolt hajzatú egyedek jelenítik meg. Stílus szempontjából nem egységes a csoport, közös vonásuk az eleven mimika és az, hogy harsányságukat büszkén és a legnagyobb természetességgel viselik.

mami

A Mami

Jelentős textúrájú, jócskán megemelt és korrekten beszárított, lakkal homogénre finiselt hajzat és bő beszéd jellemzi. Az ebbe a csoportba tartozók életkoruknál fogva általában szemüveget és annak fénylő keretéhez illő arany ékszereket viselnek. Elmaradhatatlan ruhadarab a nadrágkosztüm hónalj alatt tartott, rövid pántos retiküllel kiegészülve.

fiú

A Fiú

A Mami előszeretettel terelget maga mellett egy csendes ifjút, aki el-elrévedő tekintetével, ám annál céltudatosabb öltözetével, nyakán gyakran végigsimuló kezével hívja fel magára társai figyelmét. A Fiú csak frissen vágott frizurával jelenik meg.

maca

A Maca

A másik erőteljes csoport illatfelhővel kísért, csillogó és csüngő bizsukkal buján ékesített, mélyen dekoltált felsőkben és színes topánokban tündöklő nőkből áll.  Ők a butikok és az árleszállítások nagy ismerői, akik bármely termék képviselőjét örömmel látják saját üzletükben is.

hajszolt

A Hajszolt

Ennek a típusnak sosem ér rá a kolléganője, ami leginkább frizurájában mutatkozik meg. Szőkített, melírozott szálas haját lófarokban fogja össze, finisterméket láthatóan nem használ. Felhúzott vállak és gyors mozdulatok jellemzik, fáradt és nagyon ritkán mosolyog.

minimalista

A Minimalista

Az utolsó csoportot letisztult formavilágú, sok esetben monokróm öltözet, átgondolt, egyszerű és igényesen karbantartott frizura, megfontolt mozdulatok, méltóság és valami belső feszültség jellemzi. Egyedül, legfeljebb kettesével mozognak. A Minimalisták vannak a legkevesebben. Valójában kozmetikusok, csak maguknak sem merik bevallani.

A 20 éves jubileumi ünnepségen a fodrásztársadalom nagy örömére és megelégedésére felvonult és egy-egy frizurával tisztelgett a hazai fodrász-elit, de nemzetközi sztárok is a színpadra léptek. Erről a következő bejegyzésben számolok majd be, képekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s