A fodrászok védőszentje

A Legenda Aurea – Jacobus de Voragine (13. sz.) domonkos rendi szerzetesnek a szentek csodáiról és szenvedéseiről összeállított könyve – évszázadokon át igazi bestseller volt. Bár az egyház sem ismerte el és a tudományos kutatások is hamar kétségbe vonták a mű hitelességét, a könyv, amelyet több tucat nyelvre lefordítottak, a népi ájtatosságnak és a művészeteknek ihletője és forrása ma is.

A Legenda Aurea Mária Magdolnát előkelő családból származó asszonyként írja le, aki tündökölt gazdagságban és szépségben egyaránt. Kicsapongó életet élt, a testi gyönyörök hajszolásának adta át magát. Alakja egybeolvad Betániai Máriáéval (Márta és a feltámasztott Lázár húgáéval), valamint a névtelen,,rossz hírű nő”-ével (Lk 7,36).

 

Annyi bizonyosan állítható, hogy Mária Magdolna egy a Genezáreti tó nyugati partján lévő városból, Magdalából való nő volt. Jézus szavával kiszabadította őt a szenvedélyek kötelékéből meghívta, hogy szegődjön a nyomába, legyen a követője és szolgálja. Mária Magdolna ettől fogva azok között az asszonyok között volt, akik a Jézust és tanítványait elkísérték útjaikon és gondoskodtak róluk.

Mária Magdolna a Golgotára is elkísérte Jézust, jelen volt a keresztre feszítésekor és halálakor, valamint a keresztről való levételekor és eltemetésénél is. Szent János szerint Mária Magdolna külön is tanúja volt a feltámadásnak.

Mária ott állt a sír előtt és sírt. Amint így sírdogált, egyszer csak benézett a sírba.
Látta, hogy ott, ahol Jézus teste volt, két fehér ruhába öltözött angyal ül, az egyik fejtől, a másik lábtól.
Megszólították: “Asszony, miért sírsz?” “Mert elvitték Uramat – felelte -, s nem tudom, hová tették.”
E szavakkal hátrafordult, s látta Jézust, amint ott állt, de nem tudta róla, hogy Jézus.
Jézus megkérdezte: “Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Abban a hiszemben, hogy a kertész áll mögötte, így felelt neki: “Uram, ha te vitted el, mondd meg, hova tetted, hogy elvihessem magammal.”
Jézus most nevén szólította: “Mária!” Erre megfordult, s csak ennyit mondott: “Rabboni”, ami annyit jelent, mint “Mester”.
Jézus ezt mondta neki: “Engedj! Még nem mentem föl Atyámhoz. Inkább menj el testvéreimhez és vidd nekik hírül: Fölmegyek Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, Istenemhez és a ti Istenetekhez.”
Mária Magdolna elment, és hírül adta a tanítványoknak: “Láttam az Urat, s ezt mondta nekem.”

 (Jn 20,11–18).

Mária Magdolna vitte tehát a feltámadás örömhírét az apostoloknak.

 

A legenda szerint az Úr mennybemenetele után Mária Magdolna elvonult a világtól és egy barlangban élt 30 esztendeig, ismeretlenül, vezekelve. Az imádság minden órájában angyalok emelték az égbe — ilyenkor arca ragyogott, mint a nap. Egyszer csak rábukkant egy pap és elvitte a templomba. Ott megáldozott és karját kitárva elszenderedett az oltár mellett.

 

Mária Magdolna az asszonyok, a foglyok, az eltévelyedettek mellett a kertészek, szőlészek, de az illatszerészek és fodrászok patrónája is.

 ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s