Fodrászszékfoglaló

Tegnapi posztom után az a kritika ért, hogy meglehetős elnagyoltsággal tértem napirendre a tény fölött, hogy végülis fodrász lettem. A részletekre szomszajók kedvéért közzéteszem a női divatfrizura (festés, melír, vágás) koncepcióját, ehhez a feladathoz ugyanis mindenkinek kezelési tervet is kellett készítenie. Ez volt az egyik munkám, amelyet 100 %-osnak itélt a Vizsgabizottság, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül egyedül én végeztem jelessel.

Íme a frizuraterv:

Bemutatás:

Image

Modellem, Niki 20-as éveit kezdő életteli, szenvedélyes lány. Kerek idomai és nyílt mosolya érzékiségét, tetoválása és testékszerei pedig vagányságát hirdetik. Szereti az élénk színeket és a csillogó kiegészítőket, haját is nagy kedvvel változtatja szín és forma tekintetében egyaránt. Egyéniségéhez illő, friss és merész frizurát választottunk számára, amely erőteljes színével és lendületes aszimmetriájával kiköveteli a tavaszt, a várva várt napsütést.

Hajdiagnózis:

 

Természetes színmélység: világosbarna (5)

Őszhaj aránya: 0 %

Hajstruktúra: hajvégen és hajhosszon egyaránt normál, a hajvégek kissé szárazak és fénytelenek.

Hajszálvastagság: vékony

Fejbőr / haj: enyhén zsíros

Előkezelés: festett, színmélység: 7.45

Lenövés:  1 cm

Allergia:  igen / nem

 

 

Koncepció:

Olyan hajat választottunk, ahol a vágás nem annyira hosszában, mint inkább arányaiban változtat markánsan a meglévő hajtömegen. Célunk volt az arc keskenyítése.  Az aszimmetrikus frizura a jobb és a baloldali hajrészen eltérő vágási technikával készül: egy lágy és egy kemény pólust jelenít meg. Frufru nincs, a két ellentétes rész elöl kapcsolat nélkül marad, hátul íves átmenet köti össze. A vágáshoz illő festést rézvörös (7.45) tömegszínben és lila (4.7) melírokkal képzeltük el. A melírpasszék elhelyezését úgy választottuk meg, hogy a sötétebb tónus emelje ki a tekintetet, élesítse kissé a kerek arcot, de semmiképpen ne zárja le teljesen a frizura külső vonalát, főleg a fejtetőn.

Inspirációk:

ImageImageImageImageImage

  1. 1.     A vágás terve:


beolvasás0001Leválasztások:

A fejet A és B választékkal négy nagy részre osztjuk. A frizura oldalválasztékkal készül majd, így vágás középpontja nem a fejtetőn, hanem attól kissé jobbra, az oldalválaszték és a B vonal metszéspontjába kerül. Vízszintes leválasztásokat végzünk a nullponttól kb 1,5 cmre, majd a szemek magasságában is.

 

A vágás menete:

A vágást a hátsó hajrészen kezdjük, tompavágást alkalmazunk. A tarkó közepén 0 fokos kiemeléssel kialakítunk egy egyenes fazont. A következő leválasztást a fejre merőlegesen vágjuk le, majd a 3. és 4. vízszintes leválasztásnál már 50 fokos dőlést alkalmazva lépcsőzetes formát alakítunk ki. A jobbra elhelyezkedő középvonalhoz hátrahúzva vágjuk le a hajat, hogy a haj előre felé egyúttal hosszabbodjon is. Ezzel a módszerrel vágjuk le a hajat balra az A vonalig, jobbra a B vonalig. A jobb első oldali hajrészt diagonális leválasztásokkal, de egyező szögben, a B vonal fölött levágva kapcsoljuk a frizurába. Ezután már pontvágásra térünk: meghatározzuk a frizura balra meredeken ereszkedő hátsó körvonalát és ehhez a fazonhoz kompakt formára vágjuk a bal oldali hátsó, majd első hajrészt. Ezután a frizura középpontjából kiindulva 160 fokos kiemeléssel lefelé hosszabbodóra átvágjuk a hajtömeget.

  1. 1.     A festés:

A preparátum és kezelési terv:

A hajtövön a két színmélységnyi világosításhoz oxidációs hajfestéket, valamint az élénk szín elérése érdekében speciális, festett hajat is egy színmélységgel felvilágosítani képes melírfestéket (Meches Coloro Sun sorozat) használtunk 9% előhívó szerrel. [1]

A tömegszínhez:

A melírozáshoz:

tőre:

 Actyva                7.45                                        18 g

Actyva Orange                                                  14 g

9%-os Oxy                                          63g

(keverési arány 1: 1,5) össz.        105 g

+  fejbőrvédő fluid (Ritual C. 03)            3 ml

hajrosszra:

Actyva 7.45                                           15 g

Actyva Orange                                    15 g

9%-os Oxy                                            45 g

(keverési arány 1: 1,5) össz. :        75 g

Actyva 4.7                                         20 g

3%-os Oxy                                        30 g (keverési arány 1:1,5) össz.:         50 g

 

 

Technológia: fóliás lapmelír és utánnövés festése, színfrissítés. (Felvitel először a tőre, majd a teljes hajhosszra.) A teljes hatóidő 35 perc, amelyet az alapszín felvitelétől számítunk.


[1] A hajat a vizsgára két lépésben készítettük elő, hogy a szőkítést elkerüljük. Az eredeti 5.5-ös eredeti hajszínből koktélozás, majd a festéskor  felvilágosító hatású  melírfesték hozzáadásával tudtunk a 7.45-ös színig eljutni. Közvetlenül a vizsga előtt már csak utánfestésre és színkiegyenlítésre volt szükségünk.

ImageImageImage

 Utókezelés:

A hatóidő leteltével a festéket lemostuk. A fejet a kontúr fellazítását követően, alapos öblítés után először festékeltávolító (Ritual C. 05) majd másodszorra színrögzítő (Colore Brillante) samponnal mostuk meg. Végül a hajvégekre kevés színrögzítő balzsamot (Kroma Saver) tettünk.

  1. 1.     Szárítás, puhítás és finisezés:

 

A nedves hajon Liding Extra Defrizz kifésülő balzsamot, majd előszárítás után Macro fixáló fluid-ot oszlatunk szét. Szárításkor ügyelünk a tőemelésre és a frizura könnyedségének megtartására. A rövid oldalt körkefével geometrikus formára főnözzük, míg az ellentétes oldalon lazább, borzasabb kialakításra törekszünk. A száraz hajat mélypontvágással puhítjuk. A finisezéshez Fix Gum waxot és Dreamfix hajlakkot használunk.

Ajánlás otthonra:

Kroma Saver sampon festett hajra, Kroma Saver blazsam festett hajra,

Defrizz tápláló fluid, Fix Gum wax, Dreamfix hajlakk

Image

 

 

 

 

I'm sexy dI'm sexy bI'm sexy and I know it

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s