Szexmarketing

Ahogy a cukrásznak van kedvenc süteménye, a hegedűművésznek kedvenc komponistája, a focistának meg kedvenc szöge, ahonnét rálő a kapura, a fodrász is – tudatosan vagy tudat alatt – ragaszkodik valamelyik vágási formához vagy technikához. Én a bob megszállottja vagyok. (A frizuráról lásd korábbi bejegyzésemet: https://hajmereszto.wordpress.com/2012/05/31/bubi-elt-el-es-elni-fog) Természetesen nem lehet minden hajból, minden archoz vagy testalkathoz elkészíteni, és bizonyos személyiség jegyek is szükségesek hozzá. Kislányoknak nagyon előnyös, kiemeli a bájos arcot, ugyanakkor könnyen kezelhető, rendezett frizurát biztosít. Idősebb korban főleg a szépen őszülő, erős és nehezebben alakítható hajnak kedvez a geometrikus vágási forma. 30-40 évesen a bob az önmagukban bízó nők haja! Mert csak az tudja viselni, aki hisz abban, hogy hajzuhatag nélkül is nő, izgalmas nő marad.

Apropó primer és szekunder szexiség…

A hétvégén láttam szirén-fürtű Beyoncének azt a 15 perces show-ját, amelyet az amerikai foci döntőjének szünetében adott. Elképesztő fény- és színpadtechnikával, óriási energiát beleadva, hibátlanul táncolt és énekelt ez a gyönyörű nő, meg az egész tánckar. (Itt lehet megtekinteni: http://indavideo.hu/video/Beyonce_-_Super_Bowl_Halftime_Show ) Professzionális volt, még ha ez a fajta zenei világ engem amúgy hidegen hagy.

Egy valamin azonban újra elgondolkodtam. Miért szűkült be a könnyűzenei színpadon a zenére való mozgás mára a szexuális cselekvés imitációjára? Tudom, ez az iparág főleg a tinédzser korosztályra épít, függetlenül attól, hogy az előadók olykor már hetvenes éveiket tapossák. Dalaik szövegei pedig nem arról szólnak, hogy „elindultam szép hazámból” vagy „édesanyám sok szép szava, kit hallgattam, kit nem soha”, holott ezek is az érintett generációra érvényes problémák volnának. Ez a korosztály, úgy tűnik, a popzenétől a szerelem, a kapcsolatok és azok konfliktusainak tárgyalását várja elsősorban. Az is tény, hogy a táncban ősidőktől fogva központi helyet foglalnak el az udvarlás és a párzás motívumai, termékenység-varázsló, nevelő, szórakoztató és sok másfajta célból. Vajon Josephine Baker (http://www.youtube.com/watch?v=QPCYYdECJIs) és a dzsessz megjelenése óta miért nem született új populáris paradigma, ami erről a témáról kicsit árnyaltabban és sokrétűbben tudna beszélni?ImageImage

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s