DJ Figaro

DJ Figaro

Ha egyszer saját fodrászüzletem lesz, biztosan cipőboltot fogok nyitni mellette!
A minap arra kényszerültem, hogy hosszú órákat töltsek a párizsi repülőtéren. Nem gondoltam volna, hogy a vesztegelés során közelebb kerülök a francia elegancia lényegéhez, mint valaha. A fejek titka ugyanis a lábakban rejlik és viszont! Vagyis más népek azért nem tudnak olyan áttörő, könnyed és magától értetődő módon attraktívak lenni, mert nem fejezik be az öltözködést: a test végpontjait – a lábbelit és a hajat – elhanyagolják. Szerintem egy francia nő a copfjához választ csizmát, és ami a kettő között van, már nem is lehet nagyon elrontani. Nincs szükség harsány sminkre, műkörmökre, de akkurátusan beállított, ú.n. „csinált hajakat” se láttam. A rafinéria abban rejlett, hogy a frufru pont addig ért, ameddig kellett, a lazán feltűzött hajból épp annyi csúszott a nyakba, amennyi még együtt tudott játszani a gallér vonalával vagy a sál esésével.
Kíváncsi lettem, hol és milyen emberek készítik ezeknek a nőknek a frizuráit, így úti célunkat – Aix en Provence-ot – elérve, mániákusan kerestem és fotóztam a fodrászüzleteket. Pechemre – vasárnap lévén – mindegyik zárva volt. Aztán eljött a hétfő reggel, és még mindig zárva voltak, de még délben is. Már felvetődött bennem a gondolat, bizonyára sztrájkolnak a fodrász szakszervezetek és hatalmas ollókkal demonstrálnak valahol a Champs Élysées-n, amikor a kisváros egyik sikátorában hirtelen ütemesen dobogni kezdett lábam alatt a kockakő. A délutáni szürkületben lila fény hívott a hang irányába. Egy üvegajtón benézve azt láttam, hogy egy apró helyiség végében számítógépek és hangfalak között, kalapban és fülhallgatóval a fején egy fiatal srác keveri a zenét. Előtte pedig két fodrász vágja a hajat. Ettől a szokatlan látványtól zavarba jöttem és tovább mentem, szinte tapintatlannak éreztem a bámészkodást, jóllehet napok óta mást se csináltam, csak kirakatokon néztem befelé. Aztán muszáj volt visszafordulnom, hogy megtudjam, mi ez a különleges hely.
A Thierreez Barbershop (http://thierreez.blogspot.hu/) férfi, női és gyerek fodrászatként működik. Kiemlelt célcsoportja mégis az a motoros szubkultúra, aki előszeretettel vágat különböző ikonográfiai motívumokat a hajába. A zene és vágás ötlete is Thierreez-től származik, aki nem az a csevegős fajta. DJ Figaro pedig – csak én neveztem el így – délutáni műszakban dolgozik csak a műhelyben, később más szórakozó helyeken csinálja a zenét. Meg is hívott minket az aznap esti „cigány partira”, de mi inkább a katedrális megtekintését választottuk.
Thierreez műhelyén kívül Aix en Provence-ban ajánlom mindenkinek Cézanne-t, a Mont Saint Victoire-t, a templomi koncerteket, az articsókát, a narancsos mézes kenyeret és a fonott szatyrokat a piacon, a Le Petit Verdot éttermet, a butikok közül pedig a a La Cure Gourmande édességboltot és a Tintin-boltot!

One response to “DJ Figaro

  1. Visszajelzés: Hajkritika /Sophie Marceau | hajmereszto·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s