Fel, vörösök!

Narancs, répa, eper, chili, gránátalma, szilva, áfonya, padlizsán – és még jócskán szemezgethetnék a piacon annak illusztrálására, hányféle árnyalatban viseljük a vörös színt hajunkon, pedig a természetes vörös haj az emberi populációnak csak 1-2 %-ában fordul elő. A különleges hajszín egy génmutáció (melanocortin 1 receptor) következménye, de a vörös hajban található a legtöbb feomelanin és a legkevesebb eumelanin is. A vörös haj Észak-Európában, azon belül Skóciában a leggyakoribb. Itt a lakosság 13%-a vörös, további 40%-ukban pedig recesszíven öröklődik a vörös hajért felelős gén.
A vörös haj társadalmi megítélését tekintve elmondhatjuk, hogy történelmi korokon átívelve mindig kiverte a biztosítékot. Általában a lobbanékonyság, az idegi túlterheltség és nem utolsó sorban a szexuális túlfűtöttség az, amit a vörös hajú emberek számlájára írtak és írnak ma is. Egy biztos, hogy a vörös hajszín a különbözőség, a különcség szimbóluma, egyfajta testnyelvi felkiáltójel, ezért is vonzódnak hozzá a nők különösen.
Az általánosító kijelentések ellenére azért könnyű belátni, hogy a vörös hajszín számtalan árnyalatával a boszorkánytól a tündérig nagyon sokféle karaktert képes kifejezni, alátámasztani. Elég körülnézünk saját ismerősi körünkben, de még egyszerűbb, ha a nemzetközi és magyar sztárvilág vöröseit vizsgáljuk meg.
Lefogadom, hogy az év utolsó hónapjaiban még többen festik majd vörösre hajukat. Ennek több oka is van. Egyrészt nyáron a haj nagyfokú igénybevétele (nap, víz, szárazság) miatt nem szívesen operálunk intenzív színekkel, mert a porózus haj festése esetében, amikor a narancs pigmentek nehezebben kötődnek, nem kívánt meglepetésekben (szürke vagy zöld tónus) lehet részünk. Másrészt 2012-es hajdivat egyik inspirációs forrásául éppen a preraffaelita festészet, Millais és Rosetti szépséges vörös asszonyai szolgáltak. Meg aztán az ősz – trend ide, trend oda – valahogy mindig bevonzza a meleg és erőteljes árnyalatokat. Először a bíborló falevelektől kapunk ihletet, aztán a hirtelen fakóvá, az esőtől szürkévé váló környezetben és a fokozódó hidegben pszichikai kényszert érzünk arra, hogy színesedjünk.
Én is szeretnék az ősszel bevörösödni. Egyelőre még keresem, hogyan lehet natúr 5-ös (világosbarna), de 4-es (középbarna) színmélységre festett, és hullámossága folytán száraz hajam mellett színelvonás – koktélozás vagy szőkítés – nélkül megoldani, hogy végre gyömbér legyek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s