E=MC²

Az elmúlt napokban különleges vendégem volt. Gimnáziumi osztályfőnököm jelentkezett be nálam reggeli időpontra, hajvágásra. Mondtam, jöjjön borostásan és akkor fullextrás kezelésben lesz része.

A retró-borotválás a következőképpen néz ki nálam: a vendéget beterítem kendővel, az arcbőrt meleg víz és borotvaecset segítségével benedvesítem, majd folyamatos vizezés mellett egyenletes, körkörös mozdulatokkal jól felhabosítok rajta egy ujjpercnyi Barbon márkájú borotvakrémet. A krém egy felületaktív anyag, ezért a poláris molekulák szeretnének egymástól minél távolabb rendeződni, így tüskékként kiülnek a buborék felületére. Elkészül a hab, s amíg a szőr puhul, egy felezett Gilette-pengét helyezek hagyományos, egyenes borbélyborotvámba, majd a tanult négy fogással levágom a szőrt, azaz alaki deformációt hajtok végre, a részecskerétegek egymáson való elcsúszását előmozdítva. Végül a megtisztított arcbőrt arcszesszel fertőtlenítem és illatosítom: Figaró vagy Derby márkából lehet választani. A maradék szesz elpárolgását legyezgetéssel segítem, ezzel is serkentve a halmazállapot-változást.

Gyuri matekot és fizikát tanított nekünk. Ajándékba kaptam tőle egy általa írt, nekem dedikált középiskolai példatárat (Székely György: Fizika tudástesztek), a hátoldalán egy fotóval Einsteinről. Azért az öregúr frizurájára ráfért volna néha egy kis igazítás, mindenesetre bajuszformát is neveztek el róla!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s