A Köteles bácsi

A Köteles bácsi az utcánkban lakik és én vagyok a harmadik borbély az életében.

83 évének jelentős részét szülőfalujában, Mezőtúron élte le, tizenöt éve költözött a családjával Budakalászra. A fiával lakik, felesége tavaly meghalt. Az utóbbi években már az asszony vágta a férje és fia haját, arra meg, hogy maga borotválkozzon, a bácsi akkor szokott vissza, amikor a nevezetes helyi férfi fodrászüzletet üzemeltető mester néhány éve elhunyt. Köteles bácsi tavasszal lett a vendégem. Először csak a haját nyírtam, de mikor kiderült, hogy borotválni is tanulok, azt mondta, arra is benevezne.

Köteles bácsi úgy szokta meg, hogy hetente egyszer borotválkozik, szombat reggel.  9 órakor megjelenik egy doboz tojással. Azt mondtam neki, pénzt a munkámért nem fogadok el addig, amíg olyan ügyesen nem borotválok, mint egy igazi borbély. Ő meg régi vágású parasztember lévén nem szereti az olyan üzletet, amelyben, úgy érzi, adós marad. Tyúkjai vannak, így a tojásban végül kiegyeztünk.

A borotválást hagyományos borotvával végzem. Az áll és száj körüli részeken egyelőre még csalok egy kicsit és átváltok a modernebb fajtára, biztonsági okokból. Köteles bácsi szőre ugyanis olyan erős, hogy az új penge is alig viszi, megvágni meg nem akarom. Próbálkozom forró törölközős, gőzölős puhítással, a szappanozásra is elég időt szánok. Majdcsak kiismerem lassan az arcformáját, a szőrnövését és rájövök, milyen irányból célszerű feszíteni a bőrt. Ő mindenesetre türelmes és tapintatosan az eszközben keresi a hibát, ha időnként húz a borotvám.

Ápolt fejjel elengedni egy vendéget olyan elégedettséggel tölt el, hogy elhatároztam, ha egyszer igazi fodrász leszek, a hagyományos borbély munkákhoz – borotválás, fejbőr bedörzsölése szesszel – is visszatérek. Eret vágni, köpölyözni azért nem fogok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s