Češka moda

A cseheket az átlag turista a pilsenivel, a Škodával és Bohumil Hraballal azonosítja. Akinek azonban az a szerencse jut osztályrészül, hogy elvegyüljön az őslakosok között, annak a nemzeti sztereotípiák újabb és újabb metszetei tárulnak fel.
Nővérem munkájából kifolyólag második éve Prágában él, és mi családilag nyaranta meglátogatjuk. Első ottlétünkkor kipipáltuk a Károly hidat, a Vencel teret és a vadast knédlivel, de most másodjára a hétköznapi élményeket kerestük. Ezek alapján olyan belátásokra jutottunk, hogy a csehek családcentrikusak, mert a játszótereken az apukák száma igen magas, a homokozó vödrökével egyenesen arányos. Miután pedig elkísértem nővéremet egy hajfestésre, ki kell jelentenem: a cseh igazi fodrásznemzet.
A Misha Hair Studio öt éve nyílt Prága belvárosában (námesti Miru 16, Praha 2 Vinohrady). A tulajdonos Misha Čadkova többszörös díjas fodrásznő, aki évről évre saját frizura-kollekcióval jelentkezik, tréningeket, szakmai szemináriumokat vezet, Átváltoztatjuk- típusú tévéműsora van. (Részletesen a munkáit lásd itt: http://www.mishahairstudio.com) Ő és a szalon munkatársai rendszeresen dolgoznak divatbemutatókon és kreálnak hajakat cseh divattervezők számára. A szalonban Mishán kívül négy fodrász, egy kozmetikus és egy műköröm-építő dolgozik.
Nővérem fodrásza Jana, aki jól beszél angolul, így munka közben kifaggattam arról, amit éppen csinál, meg általában a cseh hajtrendekről és a fodrászképzésről is. Ő az általános iskola után hároméves szakmunkásképzés keretében tanulta ki a mesterséget, de Csehországban is léteznek tanfolyamok, olyanok is, ahol 3 hónap (!) után oklevelet adnak a jelentkező kezébe. A hagyományos képzés keretében mindesetre a vizsgafeladatok nagyon hasonlóak a magyar rendszerhez: dauer, berakás, Marcel-hullám, vashullám, klasszikus férfi hajvágás stb. mind szerepelnek.
Gyöngyi hajára a 6.3 (sötétszőke-arany) és 7.35 (középszőke-arany, vörös) keverékéből állt össze a kívánt szín, de a festék felvitele előtt még rövid hajanalízisre került sor. Jana szerint nővérem haja eléggé kiszáradt a gyakori hajmosástól és az erős naptól. Egy kis masinával – mikroszkóp és fényképezőgép házasítása – lefotózta a haját, a keletkezett képet pedig a vendég által is értelmezhető, nyomtatott skálához hasonlította. Az eredmény alapján egy spéci kezelést – Fusio dose /Kérastase – is ajánlott a nővéremnek. Megtörtént a festés, a pakolás. Hajszárítás után a frufrut is megigazította kicsit. Eközben én fotóztam, átlapoztam a magazinokat, leginkább a cseh Estetica című szakmai lapból szemezgettem képeket, hogy a globális márkák által bevezetett trendek mellett ráérezhessek a cseh ízlésre is.
A frizura elkészült, s csak mikor az utolsó permet hajlakk is rákerült nővérem hajára, jöttünk rá, hogy esernyő nincs nálunk. Szerencsére a hirtelen zápor éppen akkor állt el, amikor kiléptünk a szalon ajtaján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s