Kontyoló

Nővérem legutóbbi posztomból hiányolta a konty néprajzi vonatkozásait. (Hiába, teljesen leköt a gyakorlat!) A mondást – X.Y.-nak bekötik a fejét – mindenki ismeri és érti, gondoltam én, ebből fogok kiindulni. Amikor viszont az interneten böngészve olyan szalagcímekbe botlottam, hogy Czene Attilának/ Damu Rolandnak /Vilmos hercegnek bekötik a fejét, le kellett vonnom a szomorú tanulságot: ez a szólásunk is pusztulásra van ítélve. Bekötni a fejét ugyanis a csak Liptai Claudiának, Sarka Katának vagy Kate Middleton-nak lehet. A szólás abból a falusi lakodalmi cselekményből ered, amikor a menyasszonytánc, majd a fektetés/elhálás után a menyasszonyi pártát leveszik a menyecske fejéről, lányos haját kontyba kötik, végül asszonyi főkötőt tesznek a fejébe. Egy vőfélyvers így vezeti be az új asszonyt a násznép közé:

Látom, hogy nem vagy lány, menyecskévé lettél,

Hajadban nincs szalag, hanem kontyot tettél.

Viseld egészséggel a felrakott kontyot,

Egész életedben légy szerencsés, boldog!

 A konty tehát a házas állapot kifejezése. Míg a lányok leeresztett hajat hordtak, az asszonyok – és a megesett idősebb lányok is – a hajukat fejtetőre csavarva, fűzött kontyba rendezték. A konty formája vidékenként meghatározott volt, nem egyéni ízlés szerint alakították.

A kontyolást nők végezték, a menyecske pedig úgy illett, hogy sírjon, elveszített lánysága és szabadsága fölött keseregjen közben:

„Édes sárga szép hajam, hová lettél? Talán bizony fésű alá tekeredtél? Oda tekeredtem ám, le sem ereszkedem ám soha többé!”

A kontyolás archaikus elemeit jegyezte föl Bakó Ferenc a Palócföldön. A pártát csak olyan asszony vehette le a menyasszony fejéről, akinek mindegyik gyereke élt, hogy az új asszony egészségét és a bő gyermekáldást előmozdítsák. A kontyolás előtt pedig volt, hogy fehér borban mosták meg a menyecske haját, amelyből aztán a férjnek innia kellett, hogy ezzel is biztosítsák a család egységét.

A felkontyolt ifjú asszony bevezetésekor a násznép ekképpen örvendezett:

 Ékes legyen a menyasszony kontya, kontya,

Hogy fölálljon a vőlegény farka, farka!

Ékes legyen a menyasszony kontya, kontya,

Tele legyen a menyasszony marka, marka!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s