Vizsgaidőszak

Az utóbbi időben ritkuló bejegyzéseim arra utalnak, hogy a fodrásziskolában javában zajlanak a vizsgák, így most a legtöbb időt a gyakorlásra kell fordítani. A héten szerencsésen letettem a második modulzárót. Ez azt jelenti, hogy az oktatófodrász szakemberekből álló zsűri megítélése szerint az alábbi feladatok megvalósítására vagyok alkalmas (…első körben, hiszen a végleges minősítésre majd a szakmunkás vizsgán kerül sor, ahol minden részfeladatot újra el kell készítenünk):

  • Marcell vízhullám készítése fésüléssel, nedves hajon
  • Marcell hullám készítése berakással, majd fésüléssel száraz hajon
  • Dauercsavarás
  • Borotválás
  • Férfi klasszikus hajviselet vágása és formázása (az ún. Hindenburg-frizura)
  • Férfi divathaj vágása és formázása
  • Női alaphajvágás és szárítás

(Sajnos izgalmamban későn kaptam észbe a fényképezéssel, ezért a mellékelt képek között a felkészülés során készített munkáimból is beválogattam néhányat az illusztrációk közé. Az élő modellen készített feladatok viszont már egytől egyig a vizsgafotókon láthatóak.)

Milyen egy fodrászvizsga?

Nos, nem tételt húzunk és sajnos puskázni sem lehet. Adva van egy tanműhely hajmosóval, mobil tükrös munkapultokkal, ahol összegyűlik egyszerre kb. 15-20 tanonc tetszőleges fazonú, de egyöntetűen fehér színű munkaöltözetben és zárt orrú cipőben. Az összes eszközről és anyagról (a hajszárítótól a lakkig), valamint a modellekről is a vizsgázónak kell gondoskodnia. Az egyes feladatokat megadott időn belül kell elvégezni. A feladat befejezését az jelzi, hogy a modellről lekerül a beterítő kendő. A tanárok a tanulók között sétálnak munka közben, majd a végén „leválasztásokkal ellenőrzik” az eredményt, azaz széttúrják a frizurát, és egyénenként elmondják az észrevételeiket. Az összes vizsgafeladat befejezése után a zsűri a modelleknek megköszöni a részvételt, akik ezután el is mennek, az értékeléskor már nincsenek jelen.  A zsűri rövid tanácskozásra vonul vissza, majd ítéletet hirdet. (Felállni nem kell!) Az ötös ritka, mint a fehér holló, az elégtelen pedig teljesen általános, hiszen a feladatok egy része nagyon kötött – kívánt hajhossz, frizura-szerkezet, vágási technika, formázás, eszközhasználat tekintetében –, így a pontos megvalósítás egyáltalán nem könnyű és igen nagy rutint kíván meg.

A kézügyességen, a formaérzéken és a gyakorlottságon kívül a siker fontos kulcsa maga a modell, hiszen a haj természetes adottságai (növése és textúrája) nagyban befolyásolják – támogatják vagy éppen megnehezítik – a fodrász munkáját. Hálám és köszönetem Heninek, Jánosnak és Lőrincnek, akik nemcsak szabadidejüket áldozták a felkészülésemre, de pontosságukkal és derűs nyugalmukkal is segítettek mindvégig!ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s