Korszakalkotók: Vidal Sassoon és Esterházy Fényes Miklós

Tegnap elhunyt Vidal Sassoon (1928-2012). Jóllehet a fodrászok védőszentje Mária Magdolna, Sassoon a szépségipar olyan emblematikus személyiségévé vált, hogy nem kizárt, az angol fodrászt is boldoggá avatják majd egyszer. Mindenhol leírják és elhangzik, hogy ő az, aki a 20. században „forradalmasította a hajvágást”. Ezt én úgy értelmezem, hogy a frizura kialakításában korábban sosem a vágásnak volt elsődleges szerepe, hanem az egyéb hajformázó módszereknek: a fésülésnek, a fonásoknak, sodrásoknak, a kontyok építésének, a hullámosításnak, nem beszélve az álhajak különleges világáról.

Szintén tegnap történt, hogy ünnepélyes keretek között átadták a fertődi Esterházy-kastély felújításának első ütemét. A kastélyt 250 évvel ezelőtt Esterházy Miklós herceg (1765-1833) építtette, aki a „Fényes” jelzőt pompakedvelése miatt kapta a neve mellé. Itt most mégsem az életművéről emlékezünk meg, hanem a frizurájáról.

Miklós herceg a kor divatjának megfelelően parókát hordott elnyújtott formájú fején. A 18. század kiemelkedő jelentőségű a divat szempontjából, az elegancia évszázadának is szokták nevezni. Hajtörténeti szempontból a rokokó az erősen díszített frizurák korszaka, amelyek francia hatásra terjednek el, és már nemcsak a főúri udvarokban, hanem az egyre vagyonosabb polgárság körében is. Az új stílusban kifejlesztett hajköltemények természetes hajból aligha voltak megépíthetők, így a paróka-készítés rövid idő alatt igen keresett foglalkozás lett. Mivel a borbélyokat ebben a században már Európa-szerte rendeletekkel tiltották el felcserségtől, sebészeti beavatkozásoktól, jól jött számukra az új megélhetési forrás. A parókához emberi hajat, illetve ló- vagy kecskeszőrt használtak. A férfiaké fehér vagy szürke színben készült, a nőké a rózsaszín, a lila és kék halvány pasztelles árnyalataiban. Olyan sokba kerültek, hogy a köztereken elharapóztak a parókalopások, amelyre a tolvajok sajátos technikát fejlesztettek ki. A parókalopó zsákból kinyúló gyereket karikatúrák is megörökítették.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s