Szabad-e locsolni?

Nem tudom, mennyire eleven még a húsvéti öntözködés szokása, de feltételezem, hogy ma este a magyar nők többsége alapos hajmosásnak veti alá magát. Nálunk is jártak locsolók. Elsőként Ádám és Bence jött meg, egyenesen a zölderdőből. Bár azt ígérték, hogy rendes fodrászhoz illően a vizezőjüket fogják használni, végül a kölninél maradtak. (A locsolásért járó hímes tojás és a húsvéti kalács fotóját mellékelem.)

A vizező a fodrászatban ősidők óta fontos eszköz, mert a nedves hajat könnyebb vágni, a hajmosáshoz szükséges infrastruktúra viszont – elsősorban a vezetékes víz – csak az utóbbi száz évben vált általánosan hozzáférhetővé.  A vákuum elvén működő, pumpás kis kézi porlasztó berendezések napjainkban többnyire műanyagból vagy alumíniumból készülő tömegtermékek és fogyóeszköznek számítanak, jóllehet a korábbi évszázadokban művészi kidolgozású, sokáig kézműves technikával előállított változataik sorakoztak a fodrászműhelyek polcain.

A hajra öntött szagos víz pedig korántsem húsvéthétfői kiváltság volt. A wax-ok, fixálók és zselék előtti korban az elkészült frizurát minden esetben illatos parfümmel permetezte be a fodrász.

One response to “Szabad-e locsolni?

  1. Javaslom, hogy folytataskent terj ki a nemzetkozi filmtortenet hires hajmosasaira. Nekem a kedvencem stilszeruen Jirzi Menzel Sorgyari Capriccio-jabol az a jelenet, amikor a fohosno akkor meg hosszu, lavorba omlo hajat a fodrasz felig lehunyt szemmel mossa. Latszik, hogy flow-ja van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s