Hindenburg-modellnek jó volna

Minden fodrásztanulóknak vizsgát kell tenni a klasszikus férfi hajvágásból, amelyet a fejtetőtől a kalapvonal felé hosszabodó, ezáltal függőleges irányban kiemelve négyzetes formájú fazon miatt itthon Hindenburg-hajviseletnek hív a szaknyelv.

Az arisztokrata származású Paul von Hindenburg tábornok (1847-1934) a német történelem ikonikus alakja. Katonai pályafutásának legkiemelkedőbb korszaka az első világháború idejére tevődik, 1925-től pedig ő lett a weimari köztársaság elnöke. Munkásságának már a szenilitás jeleivel kísért utolsó korszakában többnyire káros gazdasági és politikai folyamatokat támogatott,  halála előtt egy évvel, 1933-ban kancellárrá nevezte ki Adolf Hitlert.

Hindenburg tábornok és Schmitt Pál között egyáltalán nem lehet párhuzamot vonni, mert hajviseletükön kívül – amelyben az utóbbi koppintotta az előbbit – semmi hasonlóság nem fedezhető fel a két figurában. (Tegyük hozzá: a tudományos élettel ellentétben, a fodrászatban a plágium engedélyezett, divatnak hívják.) Hindenburgot katonai tettei miatt élete végéig nemzeti hősként tisztelték, tekintélyét idős korában, hanyatló állapotában is megőrizte. Remélem, a Paul és Pál közötti különbséget mindenki belátja, függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldalon hordja a választékot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s