Tündérképző

Image

Nekünk apukánk vágta a hajunkat. Egy hokedlire ültetett minket, egyenesre fésülte vizes hajunkat , majd jobbról balra haladva, fazék vagy más segédeszköz nélkül,  egy menetben körbevágta  azt a nevezetes budakalászi szaszont, amit rosszmájú osztálytársaink csak képernyő-frizurának neveztek.

Szerintem nincs gyerek, aki első hajvágásélményét fodrásznál szerezné. Kultúránként és családonként nagyon különböző lehet, hogy erre mikor kerül sor. Van, ahol a keresztelőt, van, ahol az egyéves kort tartják mérföldkőnek, de régen a falvakban például a kislányoknak születéstől fogva növesztették és soha nem nyírták a hajukat. Az első levágott hajtincseket sokan elteszik ma is, mint ahogy az is divat volt, hogy a nők selyempapírba csomagolva, lánykoruk emlékeként őrizték copfjaikat.

A fodrászok meghódították a városok után a kisebb településeket is, a szülők pedig lassan rájöttek arra, hogy jobb szakemberre bízni a hajvágást, mint ollóval hadonászni otthon az izgő-mozgó gyerek feje körül. A kislányokat általában az anyukájuk kíséri el a szalonba. A fiúk pedig inkább az apjukkal érkeznek, és mindketten beülnek a székbe: a közös nyiratkozás komoly, férfias program.

A kisgyermek hajviseletét három, egymással gyakran összebékíthetetlen szempont mérlegelésével választják meg a szülők. A frizura

– hagyja érvényesülni az első haj természetes adottságait (selymességét, puhaságát, hullámosságát, rakoncátlanságát),

– fejezze ki a gyermek nemét,

– legyen könnyen kezelhető, mert forgóból van elég és a fésű sokáig nem a barátunk.

Amikor hozzám elhozták az első másfélévest, mesterem szemöldökét felhúzva nézett rám. Kihozta az ülésmagasítót, kezembe adta a hajvágó kendőt és annyit kérdezett: Vágod?  Vágtam! Szerencsém volt, mert a kislányt a tükör, a kencék illata és a pultra pakolt sokféle csecsebecse azonnal elbűvölte, és már javában vágtam a haját, amikor észbe kapott. (Természetesen ilyenkor nem mossuk, csak vizezővel nedvesítjük a hajat. ) Az akció végén persze volt mese, ének, mindenki bedobta magát, hogy sikerüljön befejezni a hajvágást. Kis vendégemet az eredmény különösebben már érdekelte, a jutalomba kapott Túró Rudi viszont kedvére volt.

(A színes képeken azok a tündérkék láthatók, akiknek én készíthettem frizurát.)

Már nekem se apukám vágja a hajamat, de azóta is szeretem rövid frufrut, ami talán sosem volt igazán divatos, mégis vitathatatlanul nyílt és derűlátó tekintetet kölcsönöz a viselőjének.

ImageImageImageImageImage

2 responses to “Tündérképző

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s